Pages

Wednesday, 7 November 2012

Vanila Sponge Kek

Mori baked cake nie...untuk minum petang ahad lepas.   Suka kan cake nie sebab ianya ringan dan tak berminyak.  Gebu.... dan sedap.  Esok tu..sebelum pergi ofis...sempat mori pesan ngan Adda... kalau kawan adda si qeha ada...ajak la datang rumah.. cakap mama ada baked cake.  Mori tau...dia suka makan cake. 
Petang tu mori balik... mencari la kek tu... nak sambung makan... tengok....dah licin.......emmmm agaknya sedap kot kek nie.. doang makan sampai habis.... hehehehe... memang mori suka buat kek nie sekarang..
 Rasa nya jumaat nie nak bake lagi cake nie... planning kalau ada masa..nak jenguk abah jap..
Bole bagi dia rasa cake nie.. ...
Agak2 dia suka tak cake nie... tak kisah lah... janji buat dulu... baru tau kan kan...!!!!!
 Resepi nya rasanya dah pernah mori post dalam blog nie... Dah beberapa kali mori buat.. tapi biasanya dengan berkrim.  Mori salin kan resepi nya sekali kat sini...so tak perlu nak mencari cari.  Resepi asal dari Alex Goh - Orange Sponge Cake.. dan sumber nya mori dapat dari blog Hearty Bakes.  Thankyou so much hearty bakes for sharing the recipes.  Tapi kali nie mori buat cake vanila. 

Resepi Vanila Sponge Cake
 
Bahan-bahannya:
4 telur kuning
16 gm gula castor
1/2 sudu kecil vanilla essence
100 gm Plain Flour (I used Self Raising Flour)
50 gm minyak jagung.
4 telur putih
100 gm gula castor

Cara-carannya:
1.   Panaskan oven.
2.  Whisk telur kuning dan gula sehingga ringan dan gebu.  
3.  Masukkan esen vanila dan teruskan pukul sehingga adunan kembang dan ringan.
4.   Di dalam mangkuk lain, pukul telur putih sehingga menjadi lembut dan kental, masukkan gula dan terus pukul sehingga adunan menjadi kental.
5.   Dengan perlahan, masukkan adunan putih ke dalam adunan kuning tadi gaul rata.  Mori masukkan dulu 1/3 dari adunan putih dan gaul rata guna spatula.  Kemudian mori masukkan yang baki adunan putih dan gaul kesemuanya sehingga rata.
6.   Masukkan tepung perlahan lahan dan menggunakan whisk atau spatula dan gaul adunan hingga menjadi sebati secara kaup balik.
7.   Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul sehingga sebati.
8.   Tuang kan adunan ke dalam loyang 7" .  Bakar dalam suhu 160 deg C selama 35 minit.
9.   Bila telah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan.

2 comments:

  1. salam singgah kenal Mori

    nampak gebus dan sedap kek ni, patut la licin anak2 tu makan he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal mama sara nur... terimakasih...suka pulak doang kek nie...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...