Pages

Saturday, 10 November 2012

Roasted Black Pepper Chicken with Sesama Seed dan Fried Butter Rice

Alhamdullilah lah  pagi tadi cuaca cerah... memang mori plan nak pegi Keramat pagi tadi.... nak jumpa abah dan ziarah pusara arwah mak.  Mori masakkan asam pedas ikan jenahak untuk abah.  Mori letakkan bunga kantan dan sayur bendir.   Tapi sebelum jumpa abah... mori gie ziarah dulu pusara mak... wanginya kat situ...penuh dengan bunga.  Rindunya kat mak.
Dan yang bestnya budak kecil nie jadi peneman mori...hehehe.... 


Dia nie anak jiran depan umah...Dia nampak mori start engine kereta...terus dia cakap nak ikut aunti mori.... dia buat muka seposen..bila mak nya tak kasi... tapi biasalah si akid nie... memang kena ikut kehendak dia... so mori bawa lah ikut sama...kebetulan abah dia ada hal lain... dan husben mori lak kena pergi keje... yang Adda lak... masih tidur  lagi....apa lagi..mori bukak pintu kereta....jom akid...teman aunti..muahahaha...Kalau mak dia tak der sama...dia nie ok....mendengar kata... seronok bawa dia nie jalan2... Sampai kan gie jumpa adik mori... si Azelin pun ikut layan dia.  Pandai amik hati orang..... lebih2 lagi..bila aunti lin umpan dia ngan cd Upin dan Ipin... seronok la kawan tu...pas tu bila aunti Lin umpan dengan cd Transformer... dia nak juga...at last..semuanya dia dapat...thank you so much aunti Lin.. Bila abah mori datang... suruh dia salam atuk... dia tak takut...terus gie salam.  Senyum lebar atuk tu tengok budak nie friendly sangat.  Balik dari Keramat... dia layan tidur sambil peluk cd.  hahaha...yang best tu...sampai umah...mak nya keluar panggil balik....dia tak mau...terus jalan masuk rumah mori..hehehehe... agaknya seronok sangat dapat cd .....happening betul budak nie.


Lunch hari nie.... mori masak Roasted Black Pepper Chicken with Sesame Seed dan Fried Butter Rice..hehehe..... apasal pulak..letak nama menu dalam bahasa english nie.....tapi kan sedap sikit bunyi dalam bahasa english.... mai alih kan dalam bahasa melayu... Ayam Bakar Lada Hitam dengan Biji Bijan....ok ke... hehehe...tak kisah lah yer...apa pun nama nya..janji dapat makan..
Alhamdullilah..rezeki dari Allah s.w.t.  


Jom layan resepi....


Resepi Roasted Black Pepper Chiken with Sesame Seed

Bahan-bahan:
1 ekor ayam yang di bersih dan di tos sehingga kering airnya
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan biji bijan
1 sudu makan jus lemon
1 sudu teh minyak bijan.

Cara-carannya:
Lumurkan ayam dengan 1/2 sudu teh garam dan 1 sudu teh lada hitam sehingga rata luar dan dalam.
Perapkan ayam lebih kurang 1 jam.
Panaskan oven dan bakar ayam pada suhu 180 degrees selama 50-60 minit.
Pada setengah jam pertama, taburkan biji bijan rata ke atas ayam dan perahkan sedikit jus lemon.
Titiskan sedikit minyak bijan.
Dan bakar semula dengan kepanasan 20 degrees sehingga ayam kelihatan perang dan masak.

Mori saje goreng kan nasi tu ngan butter....ok lah kan...simple jer.. tak perlu banyak2 bahan...sebab dah ada lauk ayam..

Resepi Butter Fried Rice

Bahan-bahan:
3 pot beras basmathi yang telah di basuh dan rendam seketika.
2 sudu makan butter
1 sudu makan serbuk pati ayam
1 sudu teh garam
4 biji bawang putih di ketuk

Cara-carannya:
Tanakkan beras basmathi.  Sejukkan bila telah masak.
Panaskan kuali dan masukkan butter dan biar sehingga cair.
Masukkan bawang putih yang telah di ketuk dan tumis sehingga naik bau wangi.
Masukkan nasi dan gaul rata.
Masukkan serbuk pati ayam dan juga garam.
Gaul rata.


Resepi Kentang Bakar

Bahan-bahan:
5 biji kentang yang di buang kulit dan di belah 4
1 sudu makan minyak zaiton
1 tangkai daun ketumbar di hiris
1 sudu teh daun rosemary kering

Cara-carannya:
Gaul rata kesemua bahan2 di atas dan biarkan seketika.
Bakar kan sehingga kentang masak.
Boleh di hidang bersama dengan ayam.


Resepi Sos Black Pepper
Sumber resepi dari blog  Cahaya Cinta Ku... resepi nya bole klik SINI

Mori ada tukar dan tambah sikit bahan2...jadi kalau nak ikut resepi mori di bawah nie.

Bahan-bahan:
2 sudu makan butter
2 sudu makan tepung gandum
2 cawan fresh milk
2 sudu makan serbuk lada hitam
3 @ 4 sos botol black pepper
2 sudu makan kicap pekat (untuk kaler sos lebih gelap)
2 sudu makan sos cili
1 sudu teh serbuk pati ayam
Air panas secukupnya

Cara-caranya:
Panaskan kuali non stick  dan masukkan butter dan biarkan sehingga cair.
Masukkan tepung gandum tadi dan kacau rata menggunakan whisk atau garfu.
Bila dah berbuih-2 masukkan susu dan kacau lagi.
Masukkan pula serbuk lada hitam.
Masukkan kicap pekat, sos cili dan juga sos botol black pepper.
Masukkan pati ayam dan kacau sehingga agak pekat.
Kalau suka pekat...kita adjust la ikut rasa kita...tapi kalau nak cair...mori tambah kan sedikit demi sedikit air panas dan kacau rata sehingga sebati.


Mori hidang kan sekali dengan tomato yang di gaul dengan sedikit mayonis.


Yummyyy yummmyy.... simple dish...tapi kecah satu dapur mori kerja kan tengah hari tadi... hehehe...tak tau la kenapa... tapi apa pun berbaloi baloi bila di hidang kan untuk famili kita makan bersama.


1 comment:

  1. semuanya sedap@ belaka..mak yung ni tau mkn je..semua masuk mulut..but i loikee!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...