Pages

Tuesday, 13 November 2012

Ikan Bawal masak sambal kering

Hari nie public holiday... sempena hari Deepavali bagi kaum Hindu.... tapi husben kena pergi kerja.  Pagi tadi mori dah prepared kan bekal untuk husben...nasi goreng merah dengan ayam goreng.  Nasi goreng tu ngam ngam jer untuk dia.  Lepas husben pergi kerja.... mori terus buat keja...mengemas laman ... cantas cantas pokok yang dah merimbun... buang kan daun daun kering... kemas sana kemas sini...tak sedar yang mori dan ipa, maid mori tu...lom bekfast lagi.....karang bangun lak si adda....mencari bekfast ......tapi rasa malas pulak nak kuar gie membeli... aarrhhh malas nak fikir nak pegi ke tidak ...terus mori tanak kan nasi...buat nasi lemak simple untuk kami ber3.  cincai cincai jer...janji nasi lemak tu...ada sambal, ikan bilis goreng dan telur goreng.....ok la kan... hehehe..
Lepas bekfast..sambung mengemas... susun atur dapur mori semula...ubah ini ubah itu.. ..memang mori tak leh duduk sajer...mesti kena ada sesuatu nak buat.....kalau tidak mori rasa cam malas giler... Jadi mori mengemas la dapur ...... kuar kan barang2 yang tak perlu... mori basuh dan asing kan...plannya nak bagi pada adik.  Tu yang untung nya ada adik beradik ramai... rasa rasa dah banyak sangat barang..mori transfer ke rumah adik2 lak.. hehehehe..ok la kan.....  
Tau tau jer...dah masuk Zuhur.... belum masak untuk lunch lagi...... buntu la pulak nak masak apa yer... at last...mori kuar kan ikan bawal dari peti ais... mori masak sambal kering cam mori masak ketam hari tu..... sedap sambal tu..... tak basah ...kering kering gitu sambalnya...ada rasa manis...ada rasa masin sikit dari udang kering tu.    

Mori salin semula nya resepi nya di sini.... senang nak rujukkan.

Resepi Ikan Bawal Sambal Kering

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan bawal di bersihkan dan di selar2.
Gaulkan dengan garam dan kunyit dan di goreng garing.

1 genggam cili kering di rendam sehingga kembang dan di toskan
1 biji bawang besar
6 biji bawang putih
15 ekor udang kering di rendam
1 biji putih telur
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa.

Cara-carannya:
Ikan yang telah di goreng kan dan di ketepikan.
Cili kering, bawang besar, bawang puth dan udang kering di tumbuk sehingga lumat.
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak secukupnya.
Tumiskan bahan2 yang di tumbuk sehingga terbit minyak dan berbau wangi.
Masukkan putih telur dan kacau rata sehingga telur masak.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kalau bole sambal tu biarlah garing sedikit dan berwarna gelap.
Masukkan ikan ke dalam kuali dan gaulkan dengan sambal tadi.
Matikan api dan bole di hidang kan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...