Pages

Wednesday, 14 November 2012

Biskut Bijan Rangup

Yummyy yummmyy ...memang sedap biskut nie.... Resepi nie memang mori dah target nak buat selepas Siti Delima post kan dalam blognya.  So semalam... selepas settlekan semua kerja... mori baked biskut nie... Terimakasih lah pada Siti Delima kerana berkongsi kan resepi nie.  Patut la Siti Delima kata biskut nie takkan bertahan lama.. Sedaappp... tak jemu makan biskut nie.  Satu persatu dok masuk mulut...mengunyah.  Senang pulak tu cara-caranya...tak banyak bahan...simple and easy. 

Biskut nie sedap untuk di jadikan snack minum petang ataupun sambil tengok tv. 
Resepi Biskut Bijan Rangup
Sumber dari Dari Dapur CT - sitidelima

Bahan-bahannya:
1/3 cawan bijan putih (mori guna bijan putih jer sebanyak 1 cawan)
1/8 cawan bijan hitam (mori tak guna)
100 gm mentega - dilembutkan (mori guna buttercup)
1/2 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1 biji telur B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/4 sudu teh kayu manis (pilihan)

Cara-cara:
1.  Bijan di panggang sebentar di dalam oven dalam 3-4 minit. Keluarkan dan ketepikan.
     Alas dulang loyang dengan kertas minyak dan ketepikan
2.  Putar mentega, gula dan gula perang sehingga berkrim.  Tambah telur dan pukul sebentar.
3.  Ayak tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan kayu manis dalam mangkuk berasingan.
     Kemudian beransur-ansur menambah tepung ke dalam adunan mentega.
4.  Masukkan 1/2 dari bijan yang di panggang kedalam adunan dan gaul rata dengan spatula hingga rata.
5.  Bungkus doh dengan platik bersih dan masukkan ke dalam peti sejuk selama satu jam.
6.  Keluarkan doh dari peti sejuk, ambil anggaran 20 gm setiap adunan dan bentukkan bulat.
     Gulingkan pada bijan hingga rata.
7.  Letak di atas kertas minyak dan tekan dengan tapak tangan adunan hingga sedikit leper.
     Jarakkan adunan 2 inci setiap satu.
8.  Bakar pada suhu 190 degrees C selama kira2 15 minit atau hingga perang keemasan.
     Biarkan 2 minit di atas dulang dan pindahkan di atas rak dawai biar sejuk sepenuhnya.
     Simpan dalam bekas kedap udara.


2 comments:

  1. salam kenal Mori..
    wah nampak sedap biskut tu pasti ranggup krup krap ni nak kena cuba jugak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dari saya juga kak noor... cuba la insyallah sedap...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...