Pages

Monday, 31 December 2012

Kerabu Tauge Bilis Goreng, Gulai Udang dan Daging Ayam Kicap Sos Tiram

Selamat tinggal 2012 yang dipenuhi dengan berbagai dugaan dan Selamat Datang 2013.  Tapi apa pun... Alhamdullilah..setiap dugaan yang datang itu... untuk menguji hambanya ini supaya menjadi lebih sentiasa mengingatinya dalam setiap perkara.

Sebagai penutup tirai 2012.... entri terakhir untuk tahun nie.... lauk yang ringkas dan juga pasti cepat di masak.  3 menu yang mori masak... Kerabu Tauge Ikan Bilis Goreng, Gulai Udang dan juga Daging ayam kicap sos tiram.  Jom layan resepinya....

Resepi Gulai Udang

Bahan-bahannya:
Udang basah yang telah di bersih kan dan di tos.
5 biji bawang kecil rose
2 batang serai
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1 helai daun kunyit
1 helai daun limau purut
Santan pekat secukupnya.
Sedikit air.
Garam secukup rasa.

Caranya:
Kisar kan bawang kecil, serai, cili api, kunyit hidup dan halia.
Masukkan ke dalam periuk bersama sedikit air dan biarkan ianya masak.
(Mori masak lebih kurang 10 minit untuk hilang bau pijar cili api)
Masukkan udang basah dan gaul rata.
Kalau kering, masukkan sedikit lagi air. Biarkan mendidih.
Kemudian masukkan santan pekat, ikut suka pekat yang kita nak.
Masukkan jugak daun kunyit dan limau purut yang di hiris.
Masukkan garam secukup rasa. 

Siap untuk di hidang. 


Daging Ayam Kicap sos Tiram

Bahan-bahan:
2 genggam isi ayam yang telah di toskan.
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap masin
1/2 sudu gula
1/2 biji bawang holland yang di hiris.
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh stok ayam
5 biji cili api di hiris
Daun bawang yang dihiris

Cara-caranya:
Panaskan kuali non stick dan masukkan sedikit minyak masak.
Bila minyak dah panas, masukkan isi ayam dan gaul sehingga masak.
Masukkan sos tiram, kicap masin dan gaul rata.
Kemudian masukkan bawang holland, serbuk lada hitam, stok ayam, cili api dan gaul rata.
Masukkan gula dan gaul rata.
Matikan api dan sedia untuk di hidang.  Taburkan daun bawang.

(Mori tak letak garam, kicap, sos tiram dan stok ayam dah cukup untuk menjadi perasa masin dalam masakan)


Kerabu Tauge Ikan Bilis Goreng

Bahan-bahan:
2 genggam tauge yang di bersih kan.
1 genggam ikan bilis di goreng garing dan ketepikan.
3 biji cili merah dan sedikit belacan di tumbuk hancur kasar.
1 biji bawang besar di dadu kan
5 biji cili api di hiris.
1 sudu udang kering di tumbur hancur.
1 sudu jus lemon.

Cara-caranya:
Masukkan tauge ke dalam penapis.  Curah kan air panas dan terus toskan.  Jangan celur nanti tauge jadi lembik.  Ketepikan.
Gaul cili merah yang telah di tumbuk dengan belacan bersama bawang besar, cili api, udang kering dan juga jus lemon.  Masukkan sedikit garam sebagai perasa.
Gaulkan kesemua bahan bersama dengan tauge tadi.
Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah di goreng garing tadi. 

Kerabu mori kekurangan ikan bilis gayanya kan..hehehe..dapat sedikit aje. ..kehabisan stok...hehehe

pic ihsan dari Mr google...

9 comments:

  1. selamat tahun baru 2013 Mori..
    wah banyaknya menu semuanya nampak sedap dan lazat, pendekata semua nya akak suka, yg best kerabu toge tu heheee meratah je pun ok takyah makan dgn nasi pasti habis semangkok hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tahun baru juga buat kak noor... kerabu toge tu..mmg pembuka selera kan..hehehe

      Delete
  2. sedapnya...huhuhuuh...terliur...

    ReplyDelete
  3. lauk2 yang menggoda nie mori:) happy new yer buat mori n family:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lauk yang simple jer... hehehe.. Wish zila and famili...Salam tahun baru 2013.

      Delete
  4. bestnya laukpauk Mori tayang ni...aduhhh sedap2 belaka

    selamat thn baru ye

    ReplyDelete
  5. sedap2 lauk yg dtayangkn ni Mori..gulai udang tu yg xthn dtengok lama2..hihi

    slmt thn bru buat Mori skeluarga..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...