Beberapa hari lepas, sibuk membuat persiapan untuk majlis tahlil dan bacaan yasin untuk arwah mak. Sehingga mori tak sempat nak tengok blog atau jenguk ke dapur blogger lain mencari resepi baru untuk di cuba. Alhamdullilah kali nie...majlis tahlil untuk arwah mak berjalan dengan lancar. Tak sangka tetamu yang datang sungguh teramat ramai. Semuga majlis mendapat keberkatan Nya.
Seperti yang sudah sudah... Alhamdullilah...kawan2 yang baik hati... datang membantu mori untuk menyediakan sajian. Jasa mereka takkan mori lupa kan sehingga ke akhir hayat. Ada juga kawan yang stay back ...tolong mengemas bila majlis dah berakhir...dan adik adik juga...tunggu sehingga ke akhir... mengemas apa yang patut... Dorang membantu apa yang patut semasa majlis... Kebetulan pulak... pinggang mori sakit sangat pada malam majlis... buatkan mori tak berapa nak laju buat kerja. Tu lah untung nya adik2 ramai... mori arahkan jer...hehehe.. Alhamdullilah semua berjalan dengan lancar.
Dah dapat cukup rehat... Hari nie baru lah mori dapat menjenguk blog yang beberapa hari terpendam. Entri kali nie...dengan resepi Ikan Cencaru Bakar Sumbat sambal..yang dah lama mori tak buat. Bila bakar ikan, satu rumah bau aroma ikan bakar... seleranya. Kali nie ikan di siang oleh anak dara mori...sampai terluka jari. Ikan di belah belakang pun tak berapa cantik lagi....kena praktis lagi ...Resepi nie mori belajar dari MIL. Arwah MIL tak suka guna mesin pengisar. Jadi bila nak masak sambal.... lesung batu tu juga la yang di carinya. Memang tak di nafikan masakan nya memang sedap.
Resepi Ikan Bakar Cencaru Sumbat Sambal
Ikan cencaru yang telah di bersihkan dan di belah belakang nya.
Bahan-bahan cili untuk di sumbat ke dalam ikan.
2 gengam cili kering yang telah rendam dan di toskan.
1 sudu udang kering
5 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1/4 inci belancan
secubit garam
Sedikit air asam jawa
Cara-caranya:
Tumbuk hingga lumat kesemua bahan bahan untuk di sumbat ke dalam cili.
Mori akan tumbuk dulu cili hingga lumat, baru masukkan bawang putih, belacan dan garam, tumbuk sehingga lumat. Akhir sekali baru masukkan bawang besar dan tumbuk sehingga lumat. Masukkan sedikit perahan air asam dan gaul rata.
Gaul kan garam dan kunyit pada ikan cencaru sehingga rata.
Sudu kan cili yang telah di tumbuk kedalam belahan ikan.
Sedia untuk di bakar. Alas dengan daun pisang, bila membakar ikan.
Mori padan kan dengan tomyam cendawan dan brocoli dan juga kerabu nenas timun.
Resepi Tomyam Cendawan dan Brocoli.
Bahan-bahannya:
Cendawan Shitaki segar yang di hiris
Cendawan Enoki
Sayur Brocoli yang di potong kecil
Bawang Holland yang di potong kasar
Cili Api di belah dua
Daun Limau purut
Jus Limau nipis
Serai di titik
Lengkuas dititik
Pes tomyam
1 sudu cili kisar
Cara-caranya:
Didih kan air dalam periuk secukupnya.
Masukkan pes tomyam dan juga cili kisar dan biar kan mendidih.
Masukkan lengkuas, serai, cili api, bawang dan biarkan mendidih.
Masukkan sayur brocoli, dan juga cendawan shitaki.
Masukkan juga jus limau nipis dan garam secukup rasa.
Akhir sekali baru masukkan cendawan enoki.
Resepi Kerabu Nenas Timun
Bahan-bahannya:
1/2 biji nenas di potong kecil
1 biji timun di hiris nipis.
5 biji bawang kecil merah di hiris nipis
2 sudu sambal belacan
2 sudu udang kering yang di tumbuk
1 sudu jus limau nipis
2 sudu gula secukup rasa.
Caranya:
Gaul kan kesemua bahan-bahan sehingga rata. Perasakan. Jika rasa kurang manis atau masam bole di tambah ikut selera kita.
Gaul kan kesemua bahan-bahan sehingga rata. Perasakan. Jika rasa kurang manis atau masam bole di tambah ikut selera kita.
ikan cencaru masak mcm ni kegemaran saya ....
ReplyDeleteikan ni klu di bakar mmg sedap
Deleteuihh..sedapnya..nak try laa
ReplyDeletemmg tak rugi mencuba... oh rojak
Deleteassalam Mori
ReplyDeletememang sedap tu, tp akak selalu makn yg kakak buat he he tu pun kalu kat kg lah makan ramai2 eheee
berselera tgk menu2 mori kali ni wahhh lapo akak dah
waalaikum salam nuri... klu mkn ramai2 ..tu mmg seronok kan..berebut rebut..hehehe..
Deletesalam Mori aduh semua nya mengancam jiwa akak ni kalau dpt makan semua nya aduh alangkah bestttt nyeee tapis ayang hanya dpt jamu mata je
ReplyDeletesalam kak noor... ala kak noor masak pun sedapp2... selalu tergoda tengok menu kak noor...
Deleteemm geramnyer tgk kerabu tu
ReplyDeleteEffectively, the particular publish is actually your most up to date theme
ReplyDeletefor this windows registry linked difficulty. My spouse
and i are part of ones ideas and definitely will thirstily enjoy your own arriving up-dates.
Simply just saying thanks a lot won't just be adequate, for your unparalleled lucidity as part of your crafting. I'm
going to instantly grab ones feed to remain up to date with any
kind of updates.
Also visit my webpage People Records
Hi Mori
ReplyDeleteI love all those delicious recipes above. I just bought a Cincaru fish, same as above imported from Veitnam to Canada. Intend to try a simple grill of this delicious fish with salt and lime. And will try your recipe later.
From a Malaysian currently in Canada
Hi Mori,
ReplyDeleteBest la resepi ikan cencaru sumbat sambal. Mak saya pun ada masak tapi dia letak banyak limau bab ikan cencaru kan hanyir. Lepas tu kurangkan pedas. Kalau hari tu mak masak ikan cencaru sumbat, seperiuk nasi putih pun tak cukup.
Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570