Pages

Wednesday 9 January 2013

Kuih Keria

Sebenarnya mori kurang arif betul buat kuih muih nie... lebih2 lagi kuih muih yang perlu di kukus.... hehehe...   memang mori kurang makan kuih muih nie dari dulu lagi.  Bila dah berumahtangga... MIL... rajin buat kuih muih untuk jualan.  Dari situ la mori mula belajar makan kuih... tapi memang tak bole makan banyak... paling banyak pun 2 ketul jer..hehe..  kekadang tu ...mori tengok sebelah mata ajer kuih kuih yang dia buat... hehehe...  Tapi dalam banyak2 jenis kuih muih nie... lepat pisang dan kuih keria.. yang paling mori suka..... 
Kali nie...mori ingin cuba sendiri buat kuih yang mori suka.... Alhamdullilah... cubaan pertama... success... tapi dengan pertolongan maid mori sekali...hehehe..  Dia yang tolong beli kan keledek.... 

Jom layan resepinya... mudah rupanya yer....hehehe.... 

Resepi Kuih Keria

4 biji keledek di kupas kulitnya (4 biji = 1000 gm)
Sedikit garam

1 3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder

Untuk sira gula
7 sudu gula
1/2 cawan air.

Cara-carannya:
Rebus kan keledek sehingga empuk bersama sedikit garam.
Bila keledek telah empuk, lenyek sehingga hancur.
Masukkan tepung gandum, baking powder dan uli sehingga sebati.
Kalau adunan masih lembik....masukkan sedikit lagi tepung.

Ambil sedikit adunan, diuli dan di leperkan adunan.  Sebelum tu... ambil sedikit tepung dan gosok dia kedua tangan dan taburkan sedikit di atas loyang supaya tak melekat.
Kemudian buat kan lubang di tengah tengah adunan.  Mori gunakan penutup botol esen untuk menjadi kan lubang.  
Goreng kan sehingga perang ke perangan.  Bila dah siap semua di goreng, keluarkan minyak dari dalam kuali.
Masukkan gula dan juga air.  Kacau dan biarkan ianya mendidih sehingga gula menjadi sedikit pekat.
Bila gula dah hampir pekat, matikan api, masukkan kuih keria yang telah digoreng tadi dan gaul rata bersama gula tadi.
Biarkan kuih keria di dalam kuali sehingga gula yang melekat tadi bertukar warna keputihan.  Boleh la di hidang.


Adunan yang telah di bulat dan di leperkan.

 Adunan yang telah di lubang kan tengah dengan menggunakan penutup botol esen.

Setelah siap di goreng menunggu untuk di sira dengan gula.  


Akhirnya... nie la hasil nya... hehehe......berjaya juga...kihkihkih...

5 comments:

  1. kuih nie diana tak pernah buat sndiri lg.. tp anak2 suka makan... tgk pun sedap tu.. nxt time bole ler try resipi nie.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat sendiri tentu lebih sedap kan kan ...hehehe

      Delete
  2. Sedapnye mori..zila dh lama x buat..dulu rajin btl buat keria ..klu mkn habis brbiji2 skali adap nie..he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la zila... mori tak sangka... husben ngan anak mori berulang kali makan.... hehehe..

      Delete
  3. kuih keria ni feberet ank2 akak, kalu kat kg selalu jg buat tp guna ubi kayu
    bab gula tu yg susah sikit he he kadang2 ok kadang2 tak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...