Pages

Thursday, 3 January 2013

Mee Goreng Shiitake

Hari ni so exhausted.... letih giler.  Bila sekolah dah mula... jalanraya akan jem di merata rata tempat.  Perumahan mori ni ada dua jalan keluar... dan kedua dua jalan nie....jem gilos.    Jadi untuk elakkan lambat gie kerja hari nie....mori keluar awal setengah jam  Dapat lah mori sampai awal hari ke tempat kerja.  Tapi awal 2 minit jer....hehehehe...memang sangkut jem punyer.  Tak bole di elakkan lagi.  Tapi yang bestnya...boss mori lambat hari  nie...kihkihkih...So dia menyengih jer la pulak bila wish gud monin kat mori.... suka nya...sbb kali nie mori tak rasa bersalah... Dia tak de la marah bila mori lambat...tapi kena la mori balik lambat...cover balik.  Fair kan..kan kan..hehehehe..

Balik kerja tadi...fikiran dah  mula planning nak prepare untuk dinner... Ikut kan hati... mori nak buat mee goreng basah dengan udang.  So balik kena singgah pasaraya .... tapi dah kehabisan udang la pulak.  So mori tukar plan...nak goreng mee dengan cendawan shiitake.... Stok cendawan memang ada dalam fridge.   Cuma cari sayur ngan fishball.  Bahan2 lain semua ada kat rumah.  Mori join kan sekali isi ayam sebagai rencah dalam mee.  


Sajer jer mori google image cendawan shiitake...dan paste kat sini...hehehe... memang favourite mori.  Lebih2 lagi kalau masak dengan sayur campur.  Sedaappnya...... Kekadang tu mori kutip cendawan2 tu dulu.. meratah....  hehee...dah kata memang favourite mori...kan kan... 


pic image ihsan google. 

Jom layan resepinya... simple jer. 


 Resepi Mee Goreng Shiitake

Bahan-bahannya:

1 bungkus mee
Isi ayam tanpa tulang yang di potong nipis. 
7 biji cendawan shiitake kering yang di di rendam dan di hiris nipis.
1 pek fish ball yang di belah dua.

5 biji bawang putih di ketuk
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat masin
3 sudu makan kicap pekat manis
1 cawan air
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu teh serbuk pati ayam
1/2 sudu teh garam (optional ~ rasa dulu mee, kalau dh masin jgn letak garam)

Daun kucai yang di potong seinci panjang.
2 biji cili merah yang di hiris nipis.

Cara-carannya:

Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak.
Tumiskan bawang putih sehingga terbit bau wangi dan masukkan cili kisar.
Bila cili masak, baru masukkan kicap pekat masin, kicap pekat manis, sos cili dan secawan air.
Gaul rata ke semua bahan dan biarkan mendidih sebentar. 
Masukkan pula isi ayam dan juga cendawan shiitakee.  Gaul rata sehingga ayam dan cendawan masak sempurna.  Baru masukkan fish ball.
Masukkan minyak bijan dan juga serbuk pati ayam.  Gaul rata. 
Masukkan juga mee dan gaul rata mee.  Pastikan mee masak betul.  Tapi jangan la sampai mee kembang.  Tak sedap la pulak kan.  Janji kicap dan bahan2 tu melekat kat mee.  Perasa kan mee ...kalau kurang masin... masukkan sedikit garam.  Sedikit aje ye...karang ada yang termasin nanti.
Bila semua dah cukup masak, baru masukkan kucai dan juga cili merah potong ke dalam mee dan gaul rata.
Mati kan api dan sedia untuk di hidang.  
Jangan biarkan mee dalam kuali terlalu lama.  Jika terlalu lama....mee akan kering dan kembang.  Tak sedap la pulak.  Segera pindah kan mee dari kuali ke dalam mangkuk hidangan.

Kalau nak pedas lagi....hiris la cili api...dan campur kan sedikit kicap cair.   Kalau nak makan dengan cili jeruk pun bole juga....tapi rasanya sedap lagi dengan cili api.  


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...