Pages

Sunday, 20 January 2013

Tak habis habis mengemas ker?

 
Cuaca mendung jer hari nie.... nak keluar berjalan pun cam malas jer.... Ajak abang gie breakfast kat luar.  Sementara tunggu Adda siap.....(tuan puteri nie... memang lama betul nak bersiap.... kekadang sejam menunggu dia turun ke bawah).  Dah bole agak dia akan lambat nya.... jadi mori punggah barang2 dalam kabinet dapur dan mula mengemas apa yang patut....  buang kan apa yang tidak di perlukan... bersih kan apa yang patut.   Susun atur semula barang2 dalam kabinet.  Biasalah...bila nak cepat tu... main sumbat jer barang2 dalam kabinet yang tak tersusun lagi.   Bila dah mula mengemas.... abis semua mori selongkar... mau berjam jam nak susun semula... bole stop dulu mengemas... . gie brakfast dulu... balik continue mengemas...hehehe.. 

Breakfast tadi pekena tosai dan nescafe O....mabeles...walaupun servis lambat kali nie....sebab ramai pulak .... yang sama cam kami ....breakfast di luar hari nie.   Sebelum balik singgah dulu beli sayur untuk masak lunch nanti....plan nak buat pajeri untuk en abang... dah lama tak masak pajeri....untuk adda pulak...mori masak kan ayam goreng berempah.  Buat tumis air tauge dengan fishball dan sambal belacan dan hirisan limau kasturi...memang mabeles... 

Resepi Ayam Goreng Berempah

Bahan-bahannya:
Ayam yang di potong kecil
2 tangkai daun kari
1 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula

1 biji bawang besar *
5 biji bawang putih *
1 inci halia *
1 batang serai *
(*di kisar kesemua bahan2)

Cara-caranya:
Perapkan ayam bersama kesemua bahan termasuk sekali bahan kisar dan biarkan beberapa jam.
Goreng dengan api yang kecil.  


Resepi Pajeri Terung

Bahan-bahannya:
Terung yang di belah dua

Bahan A
3 biji bawang kecil dihiris
4 biji bawang putih dihiris
1/2 inci halia di hiris
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Bahan B
1/2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1/2 inci halia
(di kisar bahan sehingga halus)
2 sudu makan serbuk kari daging
(campurkan bahan kisar dan serbuk kari menjadi kan pes)

Bahan C
1 sudu teh asam jawan di campur sedikit air
1 sudu makan udang kering di tumbuk halus
2 sudu makan kerisik
Santan pekat 1/2 biji
Garam secukup rasa.
Gula secukup rasa.
3 cawa air secukupnya

Cara-carannya:
Panaskan periuk dan masukkan minyak secukupnya untuk menumis.
Tumiskan bahan A sehingga naik bau wangi
Masukkan pes kari tadi dan masak sehingga garing.
Masukkan air ke dalam periuk dan gaul rata.
Masukkan air asam jawa.
Biarkan mendidih sebentar baru masukkan terung dan masak sehingga lembut.
Bila terung dah nak agak masak masukkan kerisik, santan pekat, udang kering dan juga garam secukup rasa.
Gaul rata dan biarkan mendidih sebentar.
Terakhir sekali masukkan gula dan perasakan. 


Rasanya semua tahu cam mana nak buat tumis air sayur kan...cuma tumis bawang putih yang di ketuk, masukkan hirisan bawang besar kemudian masukkan air secukupnya.  Masukkan perasa seperti kiub ayam ker... atau tumix ker..atau secubit rasa ker..hehehe ikut selera kita.  Mori tambahkan fishball dalam tumis nie... kalau nak letak ikan bilis pun bole..tak pun udang kering ker.... ikut kehendak kita atau ikut apa yang ada dalam dapur kita..hehehe dan juga sedikit minyak bijan.  Masukkan garam secukup rasa dan juga daun sup.  Masukkan tauge dan matikan api.  Ready to serve.  

6 comments:

  1. salam Moriii, dah siap ke belum mengemas tu heee kalau belum akak dtg nak tolong ni..pajri tu teruja tnegok dpt upah pajeri pun ok gak tu sbb dah lama tak makan pajri terung mesti sedap ni

    ReplyDelete
  2. timacih kak noor... dh siap kemas...hehehe... nnt mori post kan yer pajri tu...hehehe

    ReplyDelete
  3. salam mori,
    kalau kesini memang kecur jew tau..ayam goreng bestnya..jadi lapar pulak tgok lama2 h ehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zila...seronok dpt tau zila dh hamil.. kita tetap sorang jer ...x der rezeki lagi... take care yer...

      Delete
  4. memang tak habis dik kalu kemas mengemas ni he heee
    wah2 laukpauk sedap2 belaka ni

    ReplyDelete
  5. Sala mori...
    dh siap ke mnegmasnya...lps tue dtg umah asz pulak k..hehe
    best sgt menunya...mmg feberet asz juga tue... nak2 pajeri terung :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...