Pages

Saturday, 12 January 2013

Sambal Kerang Cili Merah


Hari nie mori jadi pengasuh sementara untuk anak2 jiran mori yang mama mereka due untuk bersalin.  Kawan tu menunggu masa aje nak melahirkan anaknya yang ke empat  ...hehehe.  Semuga semuanya selamat baik ibu dan anak.  Mori masak kan ayam masak kicap... atas permintaan anak2 nie yang ditinggalkan bawah jagaan sementara mori ...hehehe.  Ayam masak kicap... senang jer la kan...

Tapi untuk kami yang sukakan pedas...mori masakkan sambal kerang cili merah.  Ikutkan, mori nak buat kerabu ulam pegaga dengan kerang.... tapi En. Abang terlupa nak beli ulam pegaga.  Dia ingat ulam selom dia jer.... huk huk huk... Mori tengok kerang2 yang di beli tu...besar2 ... jadi tukar menu.. buat sambal pun sedap juga... Dah lama sungguh mori tak buat sambal kerang... Biasanya mori akan guna cili kering untuk buat sambal... tapi kali nie...mori guna cili merah.  


Resepi Sambal Kering Cili Merah

Bahan-bahannya:
1 kilo kerang yang telah di bersih, rebus dan di ambil isinya.

10 biji cili merah
2 biji bawang besar
5 biji bawang putih
(Kisar kasar bahan2 ini)

2 helai daun limau purut di hiris kasar.
1/2 biji bawang holland yang di hiris kasar.
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-caranya
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.
Tumiskan bahan kisar sehingga garing.
Masukkan hirisan daun limau purut dan gaul rata.
Masukkan kerang dan bawang holland dan gaul rata kesemua bahan.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Sedia untuk dihidang.


Gambar ini mori shoot secara kebetulan... tengah pegang kamera...ternampak tebuan nie... dok mengelilingi bunga orkid.  Takut jugak tebuan tu datang ke arah mori... cepat2 mori shoot...pastu larikan diri...hehehe... 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...