Resepi nie mori belajar dari MIL. Arwah tu memang pandai buat kuih muih... mee rebus, laksa... dan macam2 lagi...cuma menantu hantu ni jer ... malas nak belajar...hehee... Tau nak makan jer....sekarang bila arwah tu dah tak der...terasa ruginya...naper tak belajar sungguh2 dengan dia dulu. Masa memula mori masak kari telur nie ... arwah MIL suruh rendam sikit kacang dal... dan campurkan dalam kuah kari. Katanya nanti kuah akan tambah sedap dan terasa lain sikit. Husben mori memang suka kalau kari telur di letak kacang dal...favourite dia... kebetulan dah lama mori tak masak kari telur letak kacang dal. Ada peluang hari nie...cuti... relax kat rumah... mori pun masakkan kari telur nie..
Jom layan resepi nya...
Resepi Kari Telur Kacang Dal
Bahan-bahannya:
6 biji telur ayam yang di rebus dan di kupaskan kulitnya.
1 genggam kacang dal di rendam sehingga lembut atau di rebus sehingga lembut
2 biji kentang di kupas kulitnya di belah 4
1 biji tomato yang di belah2
Bahan untuk menumis
4 biji bawang rose kecil di hiris
5 biji bawang putih di hiris
1 inci halia di hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Bahan untuk pes rempah kari
4 sudu rempah kari daging (kalau nak lebih pekat tambah kan lagi)
1 sudu cili kisar
3 biji bawang putih di kisar
1 biji bawang besar di kisar
(Gaul kan bahan2 dengan sedikit air)
Air secukupnya
Santan pekat ikut suka banyak mana kita nak kuah menjadi pekat atau cair
Garam secukup rasa
Cara-caranya:
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.
Tumis bahan menumis sehingga terbit bau wangi.
Bila dah wangi, masukkan pes rempah kari dan masak sehingga rempah garing atau betul2 masak.
Masukkan air kedalam kuali tadi dan gaul rata.
(Mori masukkan air sedikit demi sedikit. Pastikan kuah tidak terlalu cair atau pekat sangat. Sedang2 aje)
Masukkan kentang dan masak sehingga empuk.
(Semasa masukkan kentang, mori akan masukkan beberapa keping tomato yang di belah)
(Tomato tu akan hancur bila kentang empuk nanti)
Bila kentang empuk, baru masukkan baki tomato, telur rebus dan juga kacang dal.
Masukkan santan ikut suka kepekatan yang kita mau kan. Masukkan garam secukup rasa.
Biarkan mendidih sebentar. Matikan api dan bole di hidang.
salam Mori, alahai kari telur sedapnya nampak, sebenarnya kak noor jarnag buat kari kalau telur sbb anak2 suka sambal tumissss je kalau telur boleh try kari pulak tambahan ada dal mesti agak pekat2 sikit kan
ReplyDeleteSalam Kak noor... memang bole pekat kuah nya klu letak kcang dal... tapi mori lebihkan sikit kuahnya supaya tak pekat sangat...
Deleteassalam mori
ReplyDeletekari telur ni feberet hubby he he lauk yg memang pasti licin
tambh dal mesti satu kelainan yg harus dicuba ni
waalaikum salam ... sama yer... fav suami kita... hehehe
Deleteslm Mori...wah 1 kelainan ni..xpenah lg tgk kari telur buh kacang dal skali..leh cuba ni..mesti sedap lg rasanya tu ye..ni klau mkn dgn lempeng pon sodappp jugak ni..hehe
ReplyDeletesalam QH... makan ngan lempeng mmg sodaappp..hehehe.. orang tua2 kata..klu kari simpan sampai ke esoknya... bertambah sodapkan..hehehe.. cicah ngan roti canai segera utk bekfast...pasti yummy... hehehehe
Delete