Pages

Saturday, 19 January 2013

Kerabu Mangga dengan Gulai Daging Salai


Plan hari nie nak stay kat umah jer... nak mengemas apa yang perlu..... banyak perkara harus di selesai kan..... en abang tu pantang kita ajak keluar... dia ok jer... tapi kerja kerja rumah yang perlu di settle kan oleh dia... terbengkalai lagi.... so pagi tadi mori list down items yang perlu dia buat... hehehe...cam tu senang...kita tak perlu cakap banyak kali... perempuan nie bila cakap banyak kali dah jadi macam berleter... lelaki pulak tak suka dengar banyak kali..... hehehhe... so the best thing...cakap sekali jer... tak jalan juga..mori diam jeer... esok pepagi mori buat plan... list down apa yang perlu di buat...bagi kat en abang... hahahaha.. Alhamdullilah... separuh dari list item dah settle... mori pulak akan masak masakan yang dia suka ... upah buat kerja hehehe.. baru lah adil kan.....  Kerja2 yang di lakukan tu pun...bukannya mori boleh buat... salah satu nya... drill scru kat dinding untuk gantung frame... tukar mentol yang terbakar... betulkan akuarium yang berbunyi lain macam jer tu... kerja2 cam tu la..hehehehe...


Pagi tadi ke pasar tanie... beli daging untuk masak lomak cili api.  Buat pekat2 kuahnya... tentu sedap kan.. pas tu... letak cili api lebih sikit...biar berpeluh bila makan.....kihkihkih... baru la terangkat.... 
Mori salai dulu daging sehingga kering air nya...baru mori masukkan dalam kuah lemak.  Mori padankan dengan kerabu mangga, telur dadar mayonis dan juga sayur pucuk paku.  Tapi mori amik gambar daging masak lemak cili api dan kerabu mangga jer...hehehe.... jom layan resepi nya... 


Resepi Kerabu Mangga

Bahan-bahannya:
1 biji mangga sederhana besar.
1 genggam udang kering di basuh dan di toskan.
1//2 cawan kacang tanah goreng yang telah dikisar
5 biji cili api di hiris nipis
1 biji bawang besar di hiris nipis
1 biji limau nipis di ambil jusnya
1 sudu gula

Cara-carannya:
Mangga di parut halus dan masukkan ke dalam mangkuk.
Udang kering di goreng dalam non stick frying pan tanpa minyak sehingga kering.
Tumbuk udang kering hingga halus dan campurkan ke dalam mangga tadi.
Masukkan juga cili api, bawang besar, kacang tanah, jus limau dan  juga gula.
Gaul rata ke semua bahan dan perasakan.  Kalau rasa ada yang terkurang masam atau manis, tambah la apa yang perlu.


Kebetulan dalam peti ais ada ulam selom yang lebih2 hari tu... mori hiris sekali campurkan dalam kerabu.  
Kalau nak lebih pedas, tambah lagi hirisan cili api ke dalam kerabu.   


Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahannya:
1/2 kilo daging batang pinang yang di hiris nipis
1 genggam cili api
1 inci kunyit hidup
2 asam keping
2 batang serai di titik
1 helai daun kunyit
1 biji santan pekat.
Garam secukup rasa

Cara-carannya:
Daging tadi di salai atas api sehingga kekeringan airnya.
Cili api dan kunyit hidup di tumbuk sehingga lumat halus.
Masukkan ke dalam periuk bersama sedikit air dan juga daging salai tadi.
Masak kan sehingga daging hampir lembut,
Masukkan serai, asam keping, kentang dan masak sehingga kentang dan daging empuk.
Masukkan santan pekat serta garam dan biarkan mendidih.  Sentiasa kacau supaya tak pecah minyak.
Matikan api dan boleh di hidang kan.


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...