Pages

Wednesday, 5 December 2012

Kacang Botol tumis dengan Cendawan Tiram

Dah lama sungguh mori tak masak sayur kacang botol.  Kekadang tu bole terlupa apa yang dah biasa di makan... mori suka masakan yang ringkas dan cepat di masak.  Bila perut dah lapar... jadi senang sikit mencanang dalam fikiran nak masak apa ....hehehe...kebetulan ada pasar malam....... singgah sekejap beli sayur...balik rumah terus mula masak.  Kebetulan kawan adda si qeha ngan adiknya pun ada sama... Pelawa sekali join makan ngan adda.
Mori pulak ajak si yati...jiran depan rumah yang tengah sarat pregnant join sekali.   Memula malu malu kucing....tapi lepas tu bila dah rasa.....siap tambah nasi lagi.  Pekena pulak dengan sambal belacan berulam kan tempoyak....ada pulak ikan masin gelama masam.... kawan tu berselera la makan.  Kita bagi peluang kat dia....dah bersalin nanti... tak dapat la nak makan cam nie....harus berpantang..heheheehee.
Husben balik lewat pulak... so mori sedia kan hidangan lain untuk dia... diet kena jaga jadi tak leh bagi dia makan nasi waktu malam... Tapi siang hari mori bekalkan nasi ngan lauk untuk dia makan kat tempat kerja.  Cukup la tu kan...tak mau berat badan bertambah... kena control control... 

 Jom layan resepinya yang mudah..  

Resepi Kacang Botol 

Bahan-bahan:

15 buah kacang botol yang di potong kecil dan menyerong
1 paket cendawan tiram yang di siat halus.
3 biji bawang putih yang di cincang halus
1 biji cili merah yang di cincang halus
1 sudu makan sos cili thai
1/2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu isi ikan masin gelama yang telah di goreng.

Cara-carannya:
Tumis bawang putih sehingga terbit bau wangi.
Masukkan cili merah dan kacau rata
Masukkan sos cili thai, sos ikan, sos tiram dan gaul rata.
Masukkan kacang botol yang telah di potong kecil dan tumis sehingga agak lembut.
(jangan terlampau lembut)
Masukkan pula cendawan tiram dan tumis sehingga cendawan masak.
Masukkan sedikit garam dan juga sedikit minyak bijan.  Gaul rata
Tutupkan api.  Hidang kan di atas pinggan dan taburkan isi ikan gelama di atas sayur. 


5 comments:

  1. salam mori,
    zila pun dh lama x beli..biasa wt ulam jew..cicah sambal belacan..tp kl masak mcmnie pun ok..brtambah2 nasi kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zila... tu la.. makan x hingat...smlm...hilang diet..hehehe

      Delete
  2. fuhh!..petang tu bau dia..menyelerakan..ada bau sos ikan,tiram,belacan mmg terluq dah..pdhal dah kenyang dahtu..baru mkn kari ikan pancing..npk lauk kmori..dah x bole tahan dah.dgn sambal tempoyak lagi...mmg sedappp...peluag mak yung makan..petag ni makanapa pula? hahahahahahaa...dah jatuh hati air tangan kmoi ni...nnti baby dlm perut asyik nk auk aunt mori jer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilham lom dtg..utk masak ptg nie..hehehe.. baby tu anta umah k.mori jer lah terus..hehehe...

      Delete
  3. Saya pun suka kacang botor goreng macam ni. Kalau dah malas, buat ulam pun sodap.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...