Pages

Wednesday, 19 December 2012

Pasta Linguine Tuna Mushroom

Dinner tadi mori sediakan pasta Linguine dengan Tuna dan Mushroom. Teringin pulak nak buat pasta tuna... biasa dengan daging atau ayam.  Tak cuba...kita tak tau kan.... Alhamdullilah menjadi...Memula mori rasa cam kering sikit pasta nie.... mungkin cheese tak cukup banyak kot.  Next time, kalau nak repeat lagi menu nie...mori akan buat kan ianya lebih basah dan lebih kan cheese. 
Tapi husben mori makan berulangkali tambah... 1st time tambah...dia tanya mori...bole ke tambah... mori angguk jer... seronok aar dalam hati...tanda nya sedap la tu kan....
Pas tu dia tanya lagi... ada sesapa nak lagi tak ni... mori jawab...tidak... dia tanya lagi... abang nak tambah lagi... mori tengok jer muka dia...hehehehehe.. ibarat dia tanya ngan nurse la ni...mana bole dinner makan banyak2 kan tapi cam tak sampai hati... mori jawab pelan jer...tambah la ..hehehee...berbunga gak dalam hati...aiii sedap sangat ker...maknanya dah 3 kali makan kan... dah banyak tu... 
Tapi bila 3rd time dia mintak tambah... mori dah risau nie... abang nie...tak risau ker....dia buat blurr..jer...sambil tangan mencedok lagi pasta dan masukkan ke pinggan dia...hahahahahhaa... mori gelak kan jer lah masa tu...
Rasanya sedap lah kot... tapi dia makan dengan cili sos....untuk tambah kan kepedasan.  Kira ok lah pasta tuna 1st time buat nie... hehehehehe ..  Jom layan resepi nya.


Resepi Pasta Linguine Tuna Mushroom

Bahan-bahannya:

1/3 Pasta Linguine ready made dalam packet.
6 biji cendawan butang yang di hiris nipis
1 tin size besar tuna flakes perisa original.
2 biji cili merah yang di belah dua dan di hiris
1 biji bawang holland yang di potong dadu kasar
1 sudu teh secukup rasa
1 sudu teh black pepper
Garam secukup rasa
Daun sup yang di hiris kasar
1 sudu makan basil kering
4 keping cheese cheddar

Cara-carannya:
Panaskan air dan rebus pasta Linguine sehingga lembut.  Letakkan sedikit garam dan juga sedikit minyak masak dalam rebusan.  Bila sudah lembut, toskan dan lalu bawah air paip.  Sekejap aje. Toskan kemudian masukkan  ke dalam bekas yang boleh di bakar dalam oven.  Ketepikan dulu.

Bahan-bahan rencahnya:
1.   Panaskan kuali non stick dan tuang kan sesudu minyak olive oil.
2.   Masukkan cendawan butang dan biarkan ianya masak sebentar.
3.   Bila cendawan telah masak, masukkan bawang holland dan kacau rata.
4.   Kemudian masukkan tuna dan juga cili merah.  Gaul rata.
5.   Masukkan serbuk secukup rasa dan juga garam.
6.   Masukkan juga basil kering dan gaul rata.
7.   Matikan api, barulah daun sup tadi di masuk ke dalam kuali dan di gaul rata.  
8.   Tuang kan bahan tadi ke atas pasta.  Ratakan.
8.   Taburkan sedikit basil kering. 
9.   Koyakkan cheese cheddar dan taburkan atas pasta.
10.   Masukkan ke dalam oven dan bakar dalam suhu 180 degrees selama 10 minit sehingga cheese cair.
11.   Keluar kan dari oven dan sedia untuk di hidang.   


Rasanya kalau nak tambah bahan2 lain pun bole juga... seperti sausage atau seafood.  Ikut selera memasing ...... janji sedap...dan bole di makan.  


3 comments:

  1. first time rasa ni..cheese dia sedap..anak2 sulong ku suka sgt..

    ReplyDelete
  2. tulah kmori masak sedap2 lagi...sampi abg asyd pun bertambah2..

    ReplyDelete
  3. kita faham..kita nak abg sihat..tapi kdg x sampai hati kan..kesian dia kita mkn sedap2..abg trpaksa nk kna contrl kuantiti mknan dia..ok jg dia menghargai setiap inci masakan c isteri tu suami bertambah2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...