Mori baked cake nie...upon request dari my SIL.... Fida... semalam. Katanya si dina nya besday yang ke 11 tahun... esok....maknanya hari nie la... fewwwhh.. almost end of the year besdaynya. Balik aje dari KL semalam.... terus singgah kedai Bakery... mencari bahan2. Tapi masa tu belum tau nak buat kek apa. Yang pasti kena buat cheese cake... sbb Fida dah bagi tau yang Dina suka cheese cake. Janji beli bahan2 yang ada kena mengena dengan cheese cake..Insyallah ok la kot..hehehee
Mori teringat yang Azlita ~ MASAM MANIS pernah post cake oreo. Nasib baik jumpa... Alhamdullilah... Jadi ini lah hasil nya..terimakasih pada Azlita...for sharing the recipes. Sesapa nak tengok resepi asal...bole la refer link nie... AZLITA ~ MASAM MANIS. Cuma untuk cake span nya...mori ikut cara yang biasa mori buat... tetapi krimnya mori ikut resepi dari Azlita. Tapi apa pun ... cara nya tetap sama cuma berbeza sikit dari segi bahan. Jom follow the recipes...
Resepi Oreo Cheese Cake
Bahan-bahan untuk Kek Span
Sumber dari Alex Goh Baking Codes
4 biji telur kuning
16 gm gulas castor
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu teh coklat emulco
100 gm tepung naik sendiri
50 gm minyak jagung
4 biji telur putih
100 gm gula castor
Cara-carannya:
1. Panaskan oven.
2. Whisk telur kuning dan gula sehingga ringan dan gebu.
3. Masukkan esen vanila, coklat emulco dan teruskan pukul sehingga adunan kembang dan ringan.
4. Di dalam mangkuk lain, pukul telur putih sehingga mnejadi lembut dan kental, masukkan gula dan terus pukul sehingga adunan menjadi kental.
5. Dengan perlahan, masukkan adunan putih ke dalam adunan kuning tadi dan gaul rata. Mori masukkan dulu 1/3 dari adunan putih dan gaul rata guna spatula. Kemudian mori masukkan yang baki adunan putih dan gaul kesemuannya sehingga rata.
6. Masukkan tepung perlahan-lahan dan mengunnakan whisk atau spatula dan gaul adunan hingga mnejadi sebati secara kaup balik.
7. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul sehingga sebati.
8. Tuangkan adunan ke dalam loyang 8" dan bakar dalam suhu 160 deg C selama 35 minit.
9. Bila telah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan.
10. Bila telah sejuk bahagikan kek kepada 2 bahagian.
Mori bahagikan adunan dua bahagian dan bakar dalam dua loyang berasingan. Jadi mori tak perlu potong kek menjadi 2 bahagian.
Krim Keju (Cheese Cream)
Sumber Azlita ~ Masam Manis
1 paket biskut oreo
250 gm krim keju ~ pada suhu bilik
80 gm gula kastor
100 gm coklat masak ~ di cairkan
50 gm krim putar
50 gm air
15 gm halal gelatin
1 sudu teh esen vanila
Cara-carannya:
Larutkan gelatin dalam 50 gm air dan biarkan kembang.
Kemudian panaskan gelatin secara double boiler hingga gelatin melarut dan ketepkan.
Cairkan coklat masakan secara double boiler juga dan ketepikan.
Pukul krim keju dan gula kastor hingga lembut dan berkrim.
Pastikan krim keju pada suhu bilik.
Tuangkan coklat putih ke dalam adunan krim keju.
Tuangkan pula gelatin dan kacau hingga sebati.
Tambahkan sedikit esen vanila dan kacau adunan sempurna.
Dalam bekas lain, pukul krim putar (non dairy whipping krim) hingga gebu dan kental (soft peak).
Masukkan 1/3 krim putar ke dalam adunan keju tadi dan kaup balik adunan hingga rata.
Tuangkan baki krim putar yang selebihnya dan kaup balik hingga bergaul sempurna.
Masukkan adunan ke dalam piping beg.
(Mori double kan adunan di atas)
Cara-cara
Sediakan papan lapik kek berukuran lebih besar dari kek. Mori guna kan lapik kek size 10"
Sediakan loyang spring atau loose pan berukuran 8" dan letak atas lapik kek tadi.
Untuk lebih memudahkan kita mengeluarkan kek, lapik sekeliling loyang dengan plastik mika.
Masukkan sekeping kek span coklat di dasar loyang tadi.
Kemudian kita paipkan satu lapisan krim keju di atas lapisan kek coklat.
Susunkan kepingan biskut oreo di atas krim keju tadi.
Tuangkan selapis lagi krim keju untuk menutupi biskut oreo tadi.
Kemudian mori lapiskan lagi sekeping kek span di atas krim tadi.
Mori ulang semula dengan paipkan satu lapisan krim keju di atas lapisan kek coklat.
Kemudian mori susukan kepingan biskut oreo di atas krim keju tadi.
Tuangkan lapisan krim keju untuk menutupi biskut oreo tadi.
Ratakan kan permukaanya.
Simpan dalam peti sejuk semalaman atau paling kurang 4 jam.
Keluarkan kek dari loyang.
Kemaskan tepinya ~ mori sapukan lagi krim keju di sekeliling kek.
Bole gunakan spatula besi, celup dalam air panas dan lap kering.
ratakan pada tepi kek supaya permukaanya licin.
Hias lah kek mengikut kreativiti anda.
Since mori buat 2 layer kek nie...untuk krim keju mori double kan adunannya.
Bila di potong nanti.. ada 2 layer kek ~ paling dasar .kek span, kemudian krim keju berintikan oreo, kek span semula dan akhir krim keju berintikan oreo.
Happy Birthday Wardina Syaffira.
happy bthday utk si kecik tue mori..kek cantikk..tahniah review blog masuk majalh jelita..:)
ReplyDeleteterkejut nie zila... lom sempat tengok lagi majalah jelita tu... tak sangka pulak blog nie ada yang review..hehehe.... thxs a lot for the info yer...haiiii..berdebar debar la pulak...
ReplyDeleteassalam Mori
ReplyDeletecantik keknya tu berkrim cheese lagi mestilah sedap ni
birthday girl tersenyum lebar bila dpt kek ni ye
waalaikum salam Nuri... timakasih.. Alhamdullilah.. mmg birthday girl suka...
Delete