Pages

Sunday 23 December 2012

Cempedak goreng ngan kopi susu

Sibuk memanjang betul minggu nie.... jadi dapur pun kurang berasap... kalau masak pun yang simple2 aje.  Tengahari tadi ada majlis kenduri tahlil .... menu yang di hidang pulak best best belaka...dan yang membuka selera ada sambal belacan ngan tempoyak...perrgghhh terangkat bila makan...heehe...ramai pulak geng seangkatan gie repeat tambah sambal .... sedap betul.

Petang tadi hujan renyai2... permintaan Mr husben....goreng kan cempedak yang di beli siang tadi.  Simple jer... boleh buat makan untuk dinner sekali...hehehe... 


Resepi Cempedak Goreng

Bahan-bahannya
1 biji buah cempedak yang di ambil ulas nya dan di buang biji nya.

2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
1/4 sudu teh baking powder
1 sudu makan gula halus
Air sejuk dari peti ais secukup rasa.

Cara-caranya:
Gaulkan tepung beras, tepung gandum, garam, baking powder dan gula halus bersama air sejuk.
Adunan biar la pekat pekat gitu supaya melekat kat cempedak.
Selepas adunan sebati.  Biarkan dalam peti ais sebentar. 
Lebih kurang 15 minit baru lah keluarkan dari peti ais dan gaulkan cempedak ke dalam adunan dan di goreng dengan minyak yang panas.


Buat kan kopi susu.... makan ngan cempedak goreng panas panas.... memang best...


4 comments:

  1. mesti wangi jer rumah ngn bau cempedak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul ..wangi cempedak semerbak dalam rumah..hehehe

      Delete
  2. feberet akak waktu sarapan ni he he skrg kat kg akak tgh musim cempedak
    memang banyaklah puas makan..
    pagi petang asyik goreng cempedak je

    ReplyDelete
    Replies
    1. sementara tgh musim... makan puas2... hehehe..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...