Pages

Tuesday, 13 November 2012

Fried mushroom with eggplant

Gader2 jer...letak title in english...hahaha...tak kisah la... sedap pulak sebut eggplant... memula mori tak tau nama sayur terung in english..... bila tengok rancangan memasak kat tv...baru mori tau...terung nie nama nya eggplant dalam bahasa english... hahahaha... selain bole tengok cam mana doang masak... sebenarnya banyak gak bole kita pelajari...kira cam educational la juga kan...banyak info and tips yang di bagi tau dalam rancangan doang.  Tak yah mori nak semak2 dictionary kan ..malas gitew....
Jom layan resepi nya... simple but delicious....
Ni lauk tengahari tadi makan dengan Ikan bawal sambal kering.  

Resepi Cendawan goreng dengan terung.

Bahan-bahannya:
1 biji terung yang di potong selebar 1 inci.
15 keping cendawan shitaki di hiris nipis.
5 biji bawang putih di ketuk dan di cincang halus.
1 biji cili merah di belah 4 dan cincang halus.
10 ekor udang kering
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu makan minyak bijan
1/2 sudu teh serbuk secukup rasa
1/2 sudu teh garam

Cara-carannya:
Panaskan frying pan dan masukkan minyak masak.
Tumiskan bawang putih sehingga naik bau wangi
Masukkan udang kering dan cili dan tumis sehingga bau wangi.
Masukkan sos tiram dan kacau rata.
Masukkan terung dan juga cendawan.
Gaul rata sehingga terung dan cendawan masak.
Masukkan minyak bijan, serbuk sercukup rasa dan juga garam.
Gaul rata.
Sedia untuk di hidang.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...