Pages

Saturday, 17 November 2012

Kerabu Ikan Bilis

Menu untuk lunch tadi...tak sempat nak masuk kan sekali dalam entri Ikan Pari Percik.  Sibuk sikit hari nie.  Tadi gie rumah jiran ....yang nak buat kenduri kawin anak nya...baru balik dari sana tu yang baru berkesempatan nak post kan resepi nie... Dah lama tak buat menu nie...bila Adda tengok lauk nie untuk tengahari tadi....suka dia... katanya dah lama mama tak buat.  Memula dulu rajin gak buat lauk nie...lama kelamaan tu rasa cam jemu... lupa la sekejap..hehehehe...
Resepinya copy and paste je la kan...


Resepi Kerabu Ikan Bilis

Bahan-bahannya:.
Ikan Bilis yang telah digoreng garing
Bawang besar yang di potong dadu
Cili Api yang di hiris halus.
Daun Ketumbar di hiris halus
Tomato di potong dadu
Serai di hiris halus

Cara-caranya.
Gaul ke semua bahan tadi dan perah kan limau kasturi dalam 5 atau 6 biji. 
Masukkan garam secukup rasa.
Sedia untuk di hidang.

Nota:  Kali nie mori kehabisan limau kasturi....mori guna limau nipis jer...



Tips untuk mendapat ikan bilis bila di goreng garing.
Ikan bilis di cuci dulu dan toskan air nya.  Kemudian disimpan dalam peti ais.  Kalau bole guna bekas yang ada lubang2.  Contoh bekas plastik yang cam raga tu.  Semasa dalam peti ais .... air dari ikan bilis tu akan di sejat oleh haba peti ais.  Selepas beberapa hari baru la sesuai untuk di guna dan bila di goreng ikan bilis akan garing.  Tapi jangan pulak biarkan terlalu lama terdedah dalam peti ais sebab lama kelamaan ikan bilis akan menjadi kering dan garing sendiri dalam petiais..huhuhuuhu... hancur la pulak bila digoreng.  Jadi bila agak2 dah kering .... masukkan dalam bekas bertutup pulak. Dan bole di guna bila2 masa tanpa perlu membasuh lagi.
Selamat mencuba


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...