Pages

Sunday, 11 November 2012

Japanese Cotton Soft Cheesecake with Raspberry Jam on top

 Cheese cake nie mori buat selepas balik dari kenduri petang tadi.  Resepi dapat dari dessertzhouse . Thankyou Dessertzhouse so much for sharing the recipe.  Mori saje letakkan jem raspberry on top... untuk lebih yummy.  Rasanya gebu dan lembut.  Cuma mori nak cepat sangat tengok hasilnya....mori keluarkan kek terlalu awal...menyebabkan kek mori macam berpinggang.  Sepatutnya kek harus di biarkan sejuk dalam oven dengan merenggangkan pintu oven sedikit.  Next time kena ingat nie....penting.
Resepi nya mori dah alih kan ke dalam bahasa di bawah.  

Recipe Japanese CottonSoft Cheesecake with Raspberry Jam on Top

Bahan-bahannya:

(A)
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar
6 biji kuning telur
40 gm gula kastor

60 gm tepung naik sendiri *
20 gm tepung jagung *
1/4 sudu teh garam *
(ayak kan bahan bertanda *)

(B)
6 biji putih telur
100 gm gula kastor

Cara-carannya:
Sediakan loyang 8" yang di gris dan lapikan dengan baking paper.
Balut loyang dengan aluminium foil.  Ini untuk mengelakkan air masukkan ke dalam adunan.

Panaskan susu dan cream cheese secara double boiler.
Kacau menggunakan whisk sehingga adunan menjadi cair.
Masukkan butter dan kacau sehingga tiada lagi ketul dalam adunan.
Matikan api.  Kalau masih ada lagi ketul2... guna handmixer dan pukul sehingga hancur.
Sekejap sahaja - beberapa saat, jangan terlalu lama. Ketepi dan biarkan ianya sejuk.

Sementara tu di dalam bekas lain pukul telur kuning dan gula sehingga adunan sebati.
 Adunan akan kelihatan berbuih dan berwarna terang.
Masukkan adunan telur kuning kedalam adunan cream cheese tadi dan pastikan adunan cream cheese tidak panas. Pukul dengan handmixer sehingga adunan sebati.
Masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula kaedah kaup balik.
Adunan mesti sebati dan ketepikan.

Pukul putih telur sehingga adunan menjadi kental.
Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga adunan menjadi kental.
Masukkan 1/3 dulu adunan putih telur kedalam cream cheese dan guna spatula kaedah kaup balik. 
Masukkan baki adunanan putih telur dan kaup sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah di gris.
Bakar secara waterbath (adunan yang dalam loyang tadi di masukkan ke dalam dulang pembakar. Tuang kan air panas kedalam dulang pembakar, lebih kurang 3/4 dulang pembakar dan bakar pada 150 degrees selama 1 jam atau 1 jam 20 minit.

Tips:  Bila kek telah cukup masak, biarkan kek sejuk dalam oven.  Renggangkan pintu oven sedikit.
Bila telah cukup sejuk baru keluarkan dari loyang.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...