Pages

Sunday, 4 November 2012

Nasi Ayam dengan Ayam Bakar Sos Tiram

  Lama mori tak masak Nasi Ayam....memang dah set hari ni.... mori nak buat menu ini jer... simple.. tak perlu fikir nak buat bermacam macam jenis lauk...hehehe.... Tengahari tadi pergi pasaraya dengan Yati fren depan rumah...biasalah... cukup bulan ....beli bahan2 kering untuk stok di dapur..... balik dari sana..terus mula masak untuk lunch.... Husben pulak jadi nelayan...gie mencari ikan...dengan suami si yati... heehehhe... bawa balik ikan jenahak seekor......esok dia akan mula bekerja...setelah berbulan bulan mc... 

 Kali nie... mori buat ayam bakar untuk di padankan dengan nasi ayam..... eeemm yummmyy... simple jer... tak perlu banyak sangat bahan...kini kalau nak masak kena cuba elak kan yang menggoreng goreng nie... selagi yang mampu di elakkan...mori cuba la...kalau terpaksa goreng juga... mori akan menggoreng dengan minyak yang sikit... jom layan resepinya...

Resepi Ayam Bakar Sos Tiram

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam yang di belah 4 dan di bersih kan.

2 sudu makan sos tiram
1/2 sudu makan minyak bijan
1 sudu serbuk pati ayam
2 sudu gula
1 sudu serbuk lada hitam

Cara-carannya:
Rebus ayam sehingga separuh empuk dan toskan. 
(Air rebusan di simpan untuk di jadi kan sup)
Gaul kan bahan-bahan di atas dan perapkan sebentar.
Panaskan oven 180 degrees C
Susunkkan ayam yang di perap tadi ke atas dulang pembakar.
Dan bakar ayam nie sehingga ayam kelihatan kuning keemasan.
Keluarkan dan potong ayam kepada bahagian yang lebih kecil dan sedia untukdi hidang.

Biasa kita hidang nasi ayam dengan salad, timun dan tomato ....tapi kali nie mori hidang kan dengan tauge dan tomato.  

Resepi Tauge Nasi Ayam..

Bahan-bahannya:
2 genggam tauge yang telah di bersihkan
1 biji tomato di potong nipis
1 batang daun sup di hiris nipis
1/2 sudu minyak zaiton
1/2 sudu lada sulah
1 sudu kicap nasi ayam

Cara-carannya:
Tauge di jiruskan dengan air panas dan toskan. 
Masukkan tauge ke dalam mangkuk dan masukkan sekali bahan2 lain.
Gaul rata dan sedia untuk di hidang bersama nasi ayam.

Ringkas kan...  


Resepi Sambal Nasi Ayam

Bahan-bahannya:
5 sudu makan cili kering yang telah dikisar halus
2 sudu makan sos cili
2 cawan air rebusan ayam
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa

Cara-carannya:
Rebuskan cili kering tadi bersama air rebusan ayam sehingga masak.
Masukkan sos cili dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan gula dan gaul rata.
Masukkan garam secukup rasa.
Dan sedia untuk di hidang.


Resepi Kicap Nasi Ayam

Bahan-bahannya:
5 sudu makan kicap ABC
2 sudu makan kicap cair
1 cawan air rebusan ayam

1 sudu teh minyak bijan

Cara-carannya:
Masakkan ke semua bahan bahan di atas dan biar kan mendidih.  
Masukkan sesudu teh minyak bijan.  Gaul rata.
Dan sedia untuk di hidang.


Resepi Nasi Ayam

Bahan-bahannnya:
2 pot beras basmathi di rendam sebentar.

1 sudu minyak sapi.

5 biji bawang putih
5 biji bawang kecil ros
1 inci halia
(Kisar kesemua bahan2 ni sehingga halus)

1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 batang serai yang dititik

1 sudu sos tiram
1 sudu teh serbuk pati ayam
1/2 sudu minyak bijan
1 sudu teh garam atau secukup rasa

3  cawan air rebusan ayam

Cara-caranya:
Panaskan kuali dan masukkan minyak sapi.
Tumiskan bahan yang di kisar bersama kayu manis bunga lawang dan serai sehingga wangi.
Masukkan sos tiram, serbuk pati ayam dan juga minyak bijan.  Gaul rata sehingga rata.
Masukkan beras basmathi yang telah di toskan dan gaul rata
Masukkan ke dalam rice cooker dan masukkan garam serta air rebusan ayam dan masak sehingga sempurna.

Resepi Sup Nasi Ayam

5 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
(kisar ke semua bahan sehingga halus)

1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 sudu teh serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Daun sup dan daun bawang.

Cara-carannya:
Panaskan kuali dan tumis kesemua bahan2 yang di kisar sehingga wangi
Masukkan kayu manis dan juga bunga lawang.
Tuang kan bahan tumisan tadi ke dalam air rebusan dan biarkan air rebusan mendidih.
Masukkan buah pelaga.
Masukkan serbuk pati ayam
Masukkan garam secukup rasa.
Taburkan daun sup dan daun bawang. Matikan api dan sedia untuk di hidang.


Ni pokok cili merah yang telah berbuah.... seronok tengok buah cili tu... tengah banyak.  Tunggu bertukar wana merah jer... 
Ada sepasu lagi pokok cili api yang sedang berbuah juga... mungkin cuaca tak panas terik..cuaca sejuk jer....jadi pokok pon seronok nak berbuah..alhamdulillah...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...