Pages

Sunday, 1 April 2012

Pajeri Nenas

Pajeri Nenas nie…sememang favourit husben tapi bukan untuk mori and adda.  Mori cukup malas nak buat lauk nie… sebab yang makan dia sorang.  Kekadang mori berkomplot ngan jiran nie..  dia suka masak pajeri …tak kisah lah..pajeri terung ke ..pajeri nenas ker..  kalau dia masak pajeri…hulur hulur ler kat kita sikit…hahahaha..kantoi mori.  Tapi memang sudah beberapa kali di hulur kan kat mori pajeri nenas..pajeri terung.  Best betul jiran jiran kat area umah mori.


So hari nie selain Ikan Cencaru Sumbat …mori nak buat pajeri nenas.  Dah lama mori tak buat sendiri.  Bole mori balas balik bekas jiran nie.  Semalam dia kasi Nasi Lemak untuk bekfas.  Tumbs Up.  Memang sedap.

Resepi Pajeri Nenas
Bahan-bahannya :

1 biji nenas di kupas kulitnya dan di potong nipis.

1 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
(Bahan bertanda * di tumbuk lumat)
5 sudu makan rempah kari daging.
(Bahan- bahan yang di tumbuk dan rempah kari di gaul rata dengan sedikit air).

Bahan untuk menumis. 
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 Inci halia
(semua bahan ini di hiris)
 
Segenggam udang kering yang di tumbuk
2 sudu makan kerisik.
Sedikit Air Asam Jawa
Garam secukup rasa
½ sudu gula.


Cara-caranya:
Tumis bahan yang di hiris sehingga naik wangi.
Masukkan bahan-bahan yang di tumbuk bersama rempah kari.
Tumis sehingga rempah wangi dan masak.
Masukkan sedikit air asam jawa.
Masukkan nenas dan masak sehingga empuk.
Masukkan santan, kerisik dan juga udang kering.
Gaul rata.
Bila dah cukup mendidih, masukkan garam secukup rasa dan setengah sudu makan gula. Gaul rata.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...