Ikan Siakap ni pemberian jiran sebelah rumah. Dia dapat 4 ekor dari abg ipar dia ke..adik ipar dia. Jiran mori kata…tak tau nak buat apa banyak banyak nie… dia bagi kat Mori sekor.. rezeki jangan di tolak… orang dah kasi…kita merasa… heheheh… tima acih la bebanyak yer jiran ku… emmm sedap nie..buat masak kari walaupun mori tak berapa minat kari… kalau kat husben..memang kari favourite dia.
Ikan nie..macam macam cara bole di masak, kalau nak masak 3 rasa pun bole… bakar pun ok gak… tapi Mori nak masak kari aje…sebab nak cepat. Kalau ikan siakap ni masak berkuah…. Isi nya jadi lembut… sedaaapp.
Mori memang tak pandai nak ubah ubah masak kari ikan nie… cam mana mama in law mori ajar dulu…sampai sekarang nie mori follow.
Dulu mori memang duduk serumah dengan mama in law. Jadi dia kata..bila dah duduk sini..kena la belajar cara sini masak…adduuhh kita nie lak..suka masak pedas pedas… sambal memang favourite kita. So kita ikut aje la…tak berani nak melawan…peergghh garang mama in law kita.
Ada 2 cara mori masak kari ikan…. Ada yang mori letak santan dan ada masa mori tak letak santan….. tapi bahan bahan dalam menumis tu sama aje. Kalau letak santan..mori kurangkan sikit rempah kari nya… dan sebaliknya kalau tidak letak santan…mori lebih kan rempah kari. . Mori prefer tak letak santan tapi untuk kali nie mori nak letak santan sikit. Biar rasa lemak2. Sekali sekala tak per...…tak leh selalu.. nanti bole naik cholesterol.
Ni la rupanya halba and biji sawi.
Resepi Kari Ikan Siakap
Bahan-bahannya:-
Seekor Ikan Siakap dibersihkan
5 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar * (atau 5 ulas bawang kecil)
(yang bertanda * di hiris halus)
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil biji sawi
Beberapa tangkai daun kari
2 sudu rempah kari ikan
Air Asam Jawa
Garam secukup rasa
Santan Pekat (Mori guna santan kotak)
Cara-caranya:
Tumis bahan yang di hiris sehingga naik wangi.
Masukkan halba, biji sawi dan daun kari. Tumis sehingga naik wangi.
Masukkan rempah kari yang telah di gaul dengan sedikit air.
Tumis sehingga kari masak (pecah minyak)
Masukkan air asam jawa.
Masukkan bendir dan tomato. (Mori letak tomato aje)
Bila hampir separuh masak…masukkan ikan.
Masukkan juga santan pekat. Gaul rata.
Tunggu sehingga ikan dah masak baru masuk kan garam secukup rasa.
Mori goreng kan papadom untuk makan dengan kari ikan nie.
Nota: Kalau tak mau letak santan, lebih kan sedikit rempah kari. Masukkan air, kemudian masukkan bendir dan tomato..biarkan mendidih masukkan ikan dan tunggu sehingga ikan masak baru masukkan garam. Kuahnya tetap pekat dan cantek. Rasanya ada masam masam sikit..tapi sedap cam kari mamak.
baru rancang nak masak kari ikan siakap...
ReplyDeletebila tgk rupa paras..mengiurkan...
cuba lah... simple jer...
Delete