Yang sebenarnya mori baru aje beli loyang baru..... So rasa seronok aar sikit hehehe.... Takkan nak perap aje loyang tu kan....teringin buat sesuatu....So mori jalan jalan cuci mata kat food bloggers.... mata mori terus tertumpu kat puding roti pelangi di blog masam manis. Mori tak tunggu lagi, terus salin resepi... dan mula kan operasi.
Bahan-bahan memang dah ada dlm gobok... cuma tak der masa nak buat. Kebetulan pulak husben lom balik dari kerja. Ada lah masa terluang sikit. Check semua bahan2.... eehh!!! mana susu manis nie.. takkan dah abis... alamak...takkan nak gie kedai tengah malam nie. Kring kring.. call jiran kita depan umah cik yati.. kot kot kedai runcit dia masih bukak tak. Alhamdullilah dia ada stock susu manis. Apa lagi..kita pinjam aar dulu... nanti kita ganti balik.... memang cam tu la kat area umah sini... kekadang dapur kita lak jadi kedai runcit pada jiran jiran mori.
Resepi nie mori dapat dari dapur Azlita Masam Manis...tapi dia dapat pun dari Cik Mai di My Resepi.
Disebabkan mori ada agar agar biasa yang paket tu...bukan agar agar serbuk..so mori ikut resepi dari Cik Mai di My Resepi.
Resepi Puding Roti Pleangi
Sumber resepi dari Cik Mai
Sumber dari
Bahan-bahannya:
1 paket agar-agar
2 biji telur
1 tin susu cair
5 sudu makan susu pekat manis (ikut selera individu)
3 keping roti
3 sudu gula (ikut selera individu( mori rasa kena lebihkan sikit)
2 sudu besar sunquick
Pewarna hijau
Pewarna merah
Sedikit esen vanila
Cara-caranya:
Masak agar-agar dengan air (anggaran air hingga tenggelam agar-agar). Masukkan gula dan kacau sebati.
Dengan menggunakan blender, kisar roti dengan telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati.
Tuang bahan yang di kisar tadi ke dalam periuk agar-agar tadi. Masak dengan api perlahan.
Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika.
Kemudian angkat dan tuang adunan yang di masak ke dalam loyang.
Daripada adunan tadi, asingkan 2 cawan berasingan adunan.
1 di campurkan dengan pewarna merah,
1 lagi dengan pewarna hijau.
Tuang adunan berwarna tadi secara berselang seli ke atas adunan di dalam loyang.
Sejukkan.
hmmmm..sedapp lemak berkrim...thum up!!
ReplyDelete