Pages

Sunday, 15 April 2012

Lepat Pisang Seri Pristana

On the way balik kerumah dari Ikea hari nie... tetiba rasa nak makan lepat pisang.  Tapi almaklum la mori nie memang bab bab kuih nie kurang mahir sikit.  Ada gak rasa terkilan di hati... masa arwah mama in law masih ada..kita tak teringin nak belajar.  Dah memang jenis kurang nak makan kuih... jadi tak interested sangat lah nak belajar... tapi bila umur makin meningkat...selera pun bertukar.  Tu yang kekadang tetiba aje datang teringin nak makan kuih nie...kuih itu... tapi x reti nak buat sendiri..hehehe.
Singgah dulu cari pisang kat kedai... jumpa pisang berangan...dalam hati bertanya juga..bole ke pisang nie di buat lepat pisang... emmm calling calling la jiran depan umah.. mak mertua dia rajin gak buat kuih muih bila kunjung ke rumah dia.  Emm bila dia kata..pisang berangan tu bole ... apalagi nak tunggu... beli aje.. ngan kelapa siap di parut. 

Sampai aje rumah...cari dulu jiran kita...Cik Yati .... dia asal sabahan... kekadang cakap pun tunggang lagang... dah dia sendiri kata lahir pun sonsang...cakap pun kekadang terbalik....haru kawan sorang nie....tapi kita orang dah biasa dengan cara dia bercakap.  No hal ngan geng kami. 

Kebetulan dia tanam pokok pisang.... mintak sikit daun pisang tu...pastu mintak tolong tunjukkan cara nya...hahahaha..si ati tu... cepat aje hulur kan tangan..untuk menolong...sama sama la kami ber2 ke dapur... mula aar mengodak buat lepak pisang.
psssst psst... dia tu pun sebenarnya pelupa...cam mana nak buat lepat pisang... kita orang main belasah aje...hahahaha... jgn marah ye ati... gurau aje.  
Tapi Alhamdullilah menjadi jugak lepak pisang tu..walaupun lipatan daun pisang tu tak berapa cantik.... tapi janji berbungkus...muahahaha 

Resepi Lipat Pisang Seri Pristana (saje je bagi nama tu)
Sumber resepi dari Puan Yati
Bahan-bahannya:-
Pisang Berangan anggaran dalam 14 biji sederhana besar
2 1/2 cawan tepung gandum
5 sudu makan gula
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
Kelapa yang di parut putih saje dan di gaul dengan secubit garam untuk di jadi kan inti.

Daun pisang yang telah di layur atas api dan di potong kecil kecil.

Cara-caranya:-
Lenyek kan pisang sehingga hancur. 
Masukkan gula dan gaul rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
Masukkan baking powder dan garam.
Sudu kan adunan ke atas daun pisang.
Buat lubang di tengah adunan yang telah di letak atas daun pisang tadi..dan letak inti kelapa. Tutup kan dengan adunan sedikit dan bungkuskan.
Kukus lebih kurang 20 minit. 

Jom join..ngan kopi panas..

2 comments:

  1. ada juga nama aku...hehehe..sedapp! smpi zidan pun suka...lenkali antie moru buat lagi ye...thumb up!

    ReplyDelete
  2. tengok tu...nama den pun ko silap sebut...a

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...