Pages

Saturday, 7 April 2012

Onde Onde - Buah Melaka

Hari nie memang mori tak memasak bekfast atau pun lunch…. Semasa menziarah kubur mak di Tanah Pekuburan Keramat… fren merangkap jiran …. dia calling calling…nak anta Nasi Lemak untuk bekfast…Uuiii rezeki di pagi hari.  Terima kasih yer Zie… Alhamdullilah, syukur…



Sampai aje rumah… jiran merangkap fren juga…dari sebelah rumah.. menghantar soto ayam ngan nasi impit.   Alhamdullilah syukran… yer kawan ku.. Ila…
Masuk aje rumah…tengok maid pulak dah goring kan nasi… eemmm banyak nya… camnie tak payah masak tengah hari.  


Petang tadi….mori mencari resepi untuk minum petang.  Jumpa Onde onde semasa BW ke Sky Blue Kitchen.  Menarik gak nie.  Mori pernah buat onde onde..atau pun di panggil Buah Melaka.  Pernah fail buat resepi ni.  Masuk kedlm Mr Bin.  Tapi kali nie nekad nak cuba agi.  Alhamdullilah menjadi.  Elok aje siap buah melaka… kedengaran lak ada orang bagi salam… tengok ada jiran bagi bubur kacang.  Fuuhhh !!! mori balas balik dengan onde onde nie.  Rezeki dia. 


Resepi nie mori amik dari blog Sky Blue Kitchen - Diana.  Dan Diana dapat dari Anim @ My Kitchen
Terimakasih yer berkongsi resepi dan izin kan mori salin kan ke dlm blog mori.
Resepi Onde-onde dari Chef Hanieliza (Buku Kuih Muih Minum Petang)

Bahan-bahan
 2 cawan beras pulut
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan jus pandan (3 helai daun pandan)
2 ketul gula melaka (di potong dadu kecil)
1/2 biji kelapa muda parut ( diambil bahagian putih sahaja)
Garam secukup rasa

Cara-caranya:- 
Bancuh tepung pulut,tepung gandum dan garam dengan jus pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh di gentel.
Ambil sebesar ibu jari dan leperkan
Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula.
Bentukkan seperti bebola.
Panaskan air hingga mendidih.Masukkan bebola pulut tadi.
Apabila kuih timbul,boleh di angkat dan toskan ke dalam tapisan.
Golekkan kuih dengan kelapa parut yang bercampur dengan garam dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...