Husben calling... masak apa malam nie?...nak masak apa yeer...? Kalau payah sangat...singgah aje pasar malam beli kan abang Nasi Ambeng.....fuhhhh laju aje kita kata ok.....
Alamak hujan la ... orang yang jual Nasi Ambeng pun tak de la pulak. Call husben bagi tau... Nasi Ambeng cuti hari nie...hehehe.... dia suruh belikan aje mihun goreng.Tengok mihun kat pasar malam cam tak berseri aje... mori ni dah la peminat mihun goreng. Kalau tengok pucat semacam aje...baik mori goreng sendiri. Nampaknya kena masak la cam nie for dinner. Padan ngan muka mori....memilih sangat.... Tak pe la kan daripada membeli lepas tu buang sebab tak kena dengan selera kita...
Kali ni mori goreng mihun letak tauchu.... Ada masa mori tak letak gak...ikut selera la masa tu...eehhh bukan selera...ikut mood...kih kih kih...
Resepi Mee
Mihun di rendam sehingga lembut dan di toskan.
6 biji bawang putih
1 biji bawang besar
(di kisar sehingga halus)
1 sudu makan tauchu (mori scoop 1 sudu penuh)
1 sudu makan udang kering di rendam.
(di kisar bahan ini sehingga halus)
2 sudu makan cili kering yang telah di kisar
8 biji fish ball yang di hiris nipis
2 keping fish cake yang di hiris nipis
Isi ayam
Sos tiram
Sayur (mori guna sawi dan carrot)
Garam secukup rasa.
Cara-caranya:-
Tumiskan bawang yang telah di kisar sehingga naik bau wangi.
Masukkan cili kering dan tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan tauchu dan udang kering yang telah di kisar tadi.
Tumis lagi sehingga nak bau wangi.
Masukkan sos tiram dan gaul rata.
Masukkan isi ayam dan gaul sehingga ayam masak.
(Masa ini mori masukkan sekali batang sawi supaya nanti jadi lembut).
Masukkan fish ball dan fish cake... gaul rata
Masukkan mihun, sawi dan juga carrot.
Masukkan garam secukup rasa dan gaul rata.
Tutup api dan taburkan daun sup dan gaul. Sedia untuk di hidang.
Yummm yummm.
No comments:
Post a Comment