Pages

Thursday, 4 April 2013

Tomyam Putih bersama Mihun

 

Dah biasa buat tomyam warna merah, kali mori cuba buat tomyam warna putih.... dan tanpa menggunakkan pes tomyam.... tomyam putih nie tetap terasa masam dan masinnya.... mungkin kurang pedas sikit sebab tanpa pes tomyam dalam masakan.  Kali nie mori padankan tomyam putih nie dengan mihun   untuk dinner semalam.  Agaknya kurang pedas... anak mori menambahkan lagi...hehehe.. 


Resepi Tomyam Putih bersama Mihun

Bahan-bahannya:
1.5 liter air
3 biji bawang putih di ketuk
1 biji bawang merah di potong memanjang
1 biji bawang holland di potong memanjang
1 inci lengkuas di ketuk
3 batang serai di titik
10 biji cili api di ketuk
2 genggam isi ayam yang di hiris kecil
2 ekor sotong besar di hiris nipis
20 ekor udang di bersihkan
1 biji tomato di kerat 6 bahagian
Sayur kobis bunga di potong kecil
4 sudu sos ikan
Jus limau nipis dari 3 biji limau
1 paket cendawan tiram di siat2 kecil
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun ketumbar

Cara-caranya:
Masukkan air ke dalam periuk dan biarkan mendidih sebentar.  Masukkan bawang putih, bawang merah bawang holland, serai dan juga lengkuas.  Biarkan mendidih sebentar dalam 2 atau 3 minit
Masukkan kan pula cili api, dan juga isi ayam.  Biarkan mendidih sehingga ayam masak.
Baru masukkan udang dan juga sotong.  Masukkan sekali tomato dan juga sayur kobis.
Biarkan semuanya mendidih sehingga masak.
Masukkan sos ikan, jus limau nipis dan garam secukup rasa.  Perasakan masakan cukup masam dan masin.
Akhir sekali baru masukkan cendawan tiram, biarkan mendidih sebentar dan matikan api.

Kalau ada daun ketumbar, masukkan akhir sekali... (Mori tak letak... sebab kehabisan daun ketumbar)



5 comments:

  1. adusss!baru teringat nak membuatnya bulan ni tapi laksa tomyam..mori sedap tomyam ni kalau di gantikan dengan air kelapa masak bersama air rebusan ayam.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ier ker... tak pernah cuba..nikee buat dulu...nnt mori cuba pulak..

      Delete
  2. Mmg sedap tom yam puyih ni kan, segar satu badan bila dpt hirup kuahnya kan

    ReplyDelete
  3. Assalam mori
    Best dpt layan tomyam ni, hirup kuahnya sedapp

    ReplyDelete
  4. sedapnyer..ati pun dh lama sgt x masak tomyam..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...