Dah biasa buat tomyam warna merah, kali mori cuba buat tomyam warna putih.... dan tanpa menggunakkan pes tomyam.... tomyam putih nie tetap terasa masam dan masinnya.... mungkin kurang pedas sikit sebab tanpa pes tomyam dalam masakan. Kali nie mori padankan tomyam putih nie dengan mihun untuk dinner semalam. Agaknya kurang pedas... anak mori menambahkan lagi...hehehe..
Resepi Tomyam Putih bersama Mihun
Bahan-bahannya:
1.5 liter air
3 biji bawang putih di ketuk
1 biji bawang merah di potong memanjang
1 biji bawang holland di potong memanjang
1 inci lengkuas di ketuk
3 batang serai di titik
10 biji cili api di ketuk
2 genggam isi ayam yang di hiris kecil
2 ekor sotong besar di hiris nipis
20 ekor udang di bersihkan
1 biji tomato di kerat 6 bahagian
Sayur kobis bunga di potong kecil
4 sudu sos ikan
Jus limau nipis dari 3 biji limau
1 paket cendawan tiram di siat2 kecil
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun ketumbar
Cara-caranya:
Masukkan air ke dalam periuk dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan bawang putih, bawang merah bawang holland, serai dan juga lengkuas. Biarkan mendidih sebentar dalam 2 atau 3 minit
Masukkan kan pula cili api, dan juga isi ayam. Biarkan mendidih sehingga ayam masak.
Baru masukkan udang dan juga sotong. Masukkan sekali tomato dan juga sayur kobis.
Biarkan semuanya mendidih sehingga masak.
Masukkan sos ikan, jus limau nipis dan garam secukup rasa. Perasakan masakan cukup masam dan masin.
Akhir sekali baru masukkan cendawan tiram, biarkan mendidih sebentar dan matikan api.
Kalau ada daun ketumbar, masukkan akhir sekali... (Mori tak letak... sebab kehabisan daun ketumbar)
adusss!baru teringat nak membuatnya bulan ni tapi laksa tomyam..mori sedap tomyam ni kalau di gantikan dengan air kelapa masak bersama air rebusan ayam.....
ReplyDeleteier ker... tak pernah cuba..nikee buat dulu...nnt mori cuba pulak..
DeleteMmg sedap tom yam puyih ni kan, segar satu badan bila dpt hirup kuahnya kan
ReplyDeleteAssalam mori
ReplyDeleteBest dpt layan tomyam ni, hirup kuahnya sedapp
sedapnyer..ati pun dh lama sgt x masak tomyam..
ReplyDelete