Pertama kali makan kuih nie..masa kat kafeteria di tempat keje... tapi bila di tanya...kuih apa ni kat kakak kafe tu... dia cakap nie kuih sonyummm... hehehe... Esoknya mori jumpa kuih tu lagi di jual kat kafeteria... mori tanya lagi kat kakak kafe tu.... kot kot dia main kan mori saje saje kata ni kuih sonyummm.. sekali lagi kakak kafe tu cakap ....benda yang sama gak...ni kuih senyummm tak pon..ada yang memanggil kuih som som. Bila di sebut som som... cam familiar jer nama tu... terus mori goggle tenet...cari nama resepi kuih tu. Bila dah jumpa... apa lagi ... terus mori salin resepi.... salin jer dululah... tapi lom buat lagi... minggu nie mori berkesempatan untuk buat kuih som som. Dah jadi cam favourite la pulak kat tekak nie...mungkin citarasa selera dah berubah.... mungkin tekak nie dah mula menerima makan kuih muih... kihkihkih.... bukan mori sorang aje... nampak gayanya... en abang dan adda pun suka gak... cam tu..next time bole buat lagi nie....
mori guna tepung beras seratus perauts...walaupun dalam resepi ada sebut tepung lain...tapi rasanya tetap sedappp.. sama aje cam mori makan kat kafe...
Mori salin resepi nya dari dapur CT delima... thankyou so much for sharing...
Mori buat dalam bekas kecil kecil.. senang untuk di hidang...
Resepi di bawah nie mori dapat 7 aje mangkuk kecil. Untuk keluarga kecil cam mori..dah cukup memadai..tapi kalau keluarga besar..rasanya kena double kan resepi di bawah....
Resepi Bubur Som Som
Sumber dari:CT delima
Bahan-bahannya:
130 gm tepung beras
30 gm tepung Hoen Kwee (Ganti dgn Tepung Pulut pun boleh. Kalau tak ada juga... guna aje tepung beras kesemuannya)
1 camca teh garam halus
500 ml santan
500 ml air
Cara-cara:
1. Satu semua bahan dalam peruk atau casserole.
2. Masak atas api sederhana. Sentiasa kacau supaya bancuhan tidak berketul.
3. Masak sehingga likat dan berkilat.
4. Angkat dan sejukkan seketika. Tuang dalam mangkuk atau bekas yang sesuai.
5. Siram sirap gula kabong ke atas Bubur Som Som apabila menghidangkannya.
(Mori letak sedikit pewarna hijau)
Bahan-bahan Sirap Gula:
2 ketul gula kabong atau 150 gm gula merah
250 mlm air
1 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan
Cara-cara:
1. Satukan semua bahan dalam peruk dan panaskan atas api sehingga menggelegak.
2. Masak sehingga gula larut.
3. Tapis larutan sirap sebelum menggunakannya.
Tuang siap-siap ke dalam mangkuk2 kecil lebih mudah untuk dihidang. Jika tidak pun, tuang ke dalam bekas besar tetapi perlu mencedoknya ke dalam bekas kecil lain apabila menghidangnya nanti.
gud monin kmori..yummm..sedap dah rasa dah...lenkali buat lagi yer...
ReplyDeletehaiyoo yoo mdm..hahahaha kantoi gue... hehehe
Deletesalam kak,kita suka makan bubur som2 ni...biasanya keluarga saya buat selepas selesai majlis walimatul urus sebagai pencuci mulut
ReplyDeletetu la rohah...kita nie baru nak belajar2 makan kuih muih nie..hahahaha...ketinggalan betul
DeleteAssalam mori
ReplyDeletesedapnya sum sum,lama jgk rasanya tak mkn
kak pun x penah buat sendiri ni nk mkn beli sb yg mknnya sorang he hee teringin nk buat bila tgk mori buat
cp resepi ye
waalaikum salam... cuba la...mmg senang sangat...hehehe..dan yummy.... makan sejuk2.. maveles..
Deletekuih som som ni sama dengan lompat tikam cumer berbeza ada pulut dan kuah santan...
ReplyDeleteadui.. sedap ni kak.. makan sejuk2 pulak tu.. yummy..
ReplyDelete