Pages

Saturday, 6 April 2013

Ayam Penyet dan kawan kawannya


Bila tak keluar berjalan....makanya kenalah masak untuk tenghahari.  Kali nie otak dah tune nak buat Ayam penyet jer untuk lunch...hehehe.  Dah lama pulak tak pergi makan ayam penyet... Kali nie mori surf tenet mencari resepi ayam penyet yang best....heheheh terserempak resepi di SINI... tapi sukatan nya cam nak buat kenduri aje..hehehe... terlampau banyak.  Jadi mori buat ikut sukatan yang mori rasa sesuai dengan 1/2 ekor ayam.  Caranya dalam resepi tu pun berlainan sikit... tu yang buat rasa cam nak cuba..... resepi nie memang tak menghampakan... bau wangi semasa menggoreng...mengharumkan satu rumah.... perrrgghhh .. maveles


Kalau boleh ayam tu di kelar kelar dulu supaya segala rempah2 menyerap ke isi ayam. Dapat perap lagi lebih lama lagi bagus...dalam semalaman perap ayam tu dengan rempah lebih baik... cuma mori dapat perap sekejap aje lah... hari  nie buat ..hari nie gak masak.


Sebelum goreng ayam tu... mori goreng dulu tempe yang di gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.  Kemudian baru di goreng ayam.  


Selain sambal...kita sediakan juga timun dan salad untuk layan sekali makan ngan ayam penyet.  Kalau nak celur kangkung dan juga tahu goreng pun bole jugak.... memang maveles... 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...