Pages

Wednesday, 10 April 2013

Sambal Udang Goreng Tepung, Sayur Tumis Kacang Botol dan Ikan Goreng Lemon


Hari nie mori tayang udang goreng tepung bersambal.  Biasanya kalau kita goreng udang bertepung, kita akan cicah kan dengan cili sos... tapi kali nie mori tumis kan sambal cili api dan tuang kan atas hidangan.   makan pulak dengan ikan goreng panas panas... pas tu ada sayur tumis kacang botol sebagai pelengkapnya... memang maveles...menitik air peluh di dahi... pedas pedas gitu... bukan dahi mori yer...dahi en abang....hehehehe  Nasi pulak baru aje siap tanak... makan bersama lauk yang baru aje selesai masak... ...mori masak semua serentak gitu...kena jadi superwomen jap la..kat dapur....heheheh... masa tu tak leh ada orang kacau...hilang konsentrasi... ...hehehehe snap photo pon cepat cepat...sebab nak hidangkan panas panas ....hehehehe...


Resepi Udang Goreng Tepung Pedas

Bahan-bahannya:
20 ekor udang besar.
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
1 sudu teh garam
1 biji telur + secubit garam

Cara-carannya:
1.   Udang di bersihkan, di buang kekotoran di belakang udang,  Mori akan hiris belakang udang dengan pisau dan buang kan segala kekotoran.  Bilas dan toskan udang untuk hilang kan air nya.
Lap sedikit dengan tisu kitchen.  Susunkan udang di atas loyang.
2.   Pukul telur dengan secubit garam sehingga sebati dan kemudian tuang kan atas udang tadi.  Terbalikan udang supaya bahagian atas dan bawah sama rata kena dengan telur tadi.
3.   Tepung beras dan tepung jagung tadi di satukan sehingga sebati dan taburkan ke atas udang tadi.  Terbalikkan udang supaya bahagian atas dan bawah sama rata kena dengan tepung tadi.
4.   Panaskan kuali dan masukkan minuyak masak secukup rasa.
5.   Bila minyak sudah panas, goreng kan udang sehingga agak agak kekuningan.  Jangan terlalu lama menggoreng udang.  Udang akan liat kalau terlalu di lama di goreng.
6.  Toskan udang dari saki baki minyak di atas tempat saringan.
7.   Susunkan ke atas pinggan sementara kita nak masak sambal nya.


Sambal untuk udang
Bahan-bahannya:
30 biji cili api
6 ulang bawang putih
1 biji bawang merah
1 biji bawan holland
sedikit belacan
sedikit garam secukup rasa

Cara-carannya:
1.   Tumbuk kan atau kisar ke semua bahan agak2 hancur.  Jangan terlampau halus sangat..biar kasar kasar sikit.
2.  Panaskan kuali dan tumis kan bahan sehingga terbitnya bau wangi.  Perasakan dengan gula sedikit dan juga garam. 
3.   Taburkan atas udang tadi dan sedia untuk di hidangkan.


Jangan lupa sediakan sirap limau yer... memang maveles... hehehe.. bila terasa hangat hangat pedas gitu.... hirup sirap limau ais... terasa ianya membasahi anak tekak....kihkihkih... sejukkknya... mavelessss.. maveless......memang maveles....

Dah lama mori tak masak kacang botol nei....kali nie mori tumiskan dengan udang kering yang di tumbuk dengan bawang putih dan juga bawang kecil.  Jangan kedekut ngan udang kering tu... tu yang penyedapnya.... tambah kan sedikit belacan dan juga sebii cili merah... tumbuk sehingga agak2 hancur... baru lah di tumis kan bahan2 sehingga agak2 garing.  Bila bahan tumisan dah agak garing, baru masukkan kacang botol yang telah di bersihkan terlebih awal dan di hiris menyerong.  Jangan lupa percik kan sedikit sos ikan ke dalam tumisan, perasakan dulu cukup ke masin nya... kalau kurang, taburkan secubit garam pelengkap rasa.  Hidang kan ketika panas panas...bau nya eeeemmm membuka selera...hehehehe


Nampak tak ikan nie lain macam aje kalernya...hahahahah.. tu la nak citer nie.. .selalunya kita goreng ikan dengan garam dan kunyit kan...atau pun kekadang letak sedikit serbuk kari atau cili... kali nie berbeza sikit mori menggoreng kan isi ikan siakap nie...

Resepi Ikan Goreng Lemon
Yang ini mori goreng kan ikan nie dengan menggaul kan dulu dengan garam secukup nya...
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan minyak zaiton
2 sudu makan sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu jus lemon

Cara-caranya:
Gaul kan ke semua bahan di atas keatas isi ikan sehingga rata kesemuanya.
 Pastu goreng kan ikan tadi dengan minyak yang panas.  Bila dah cukup garing, angkat dan toskan.
Sedia untuk di hidang.

10 comments:

  1. perghh..tangkap nanges tgk lauk pauk mori masak nih..lelagi udang tuh..huhuu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tangkap nanges nie inahar...cuma x sedu jer....hehehe

      Delete
  2. as salam Mori......nanti singgah umah saya ya amik award..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam nasya... timakasih yer...nanti mori amik...

      Delete
  3. follower ke 63,
    sedapnya udang... kalau saya tak sempat nak letak apa, dah abis meratah. cicah sos dan mayonis pun sedap.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi follower ke 63... timakasih follow blog Mori's Kitchen...

      Delete
  4. wah sedapnya Mori macam2 ada sedap2 pulak tu kalau dpt makan betul2 mmg best ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala kak noor... kak noor masak lagi sedap2...

      Delete
  5. Udang tue klu kasi kt zila mmg x jadi lauk..ratsh jew lh jwbnye..sedapppnye moro

    ReplyDelete
  6. suka tgk udang tu...mengiurkan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...