Pages

Tuesday, 5 February 2013

Sardine Puff


Pagi tadi pegi keje.... mengadap jem yang paling teruk rasanya.  Tengok lampu merah kereta menyala sepanjang jalan sehingga kehujung dah rupa cam tanglung cina bersiap sedia nak celebrate CNY.   Meredah jem sejauh 5 km....biasanya perjalanan yang mengambil masa 5 minit akan menjadi 45 minit.  Tu belum lagi mengadap jem kat jambatan nak ke Skypark mengambil masa setengah jam untuk meredah kesesakan... walhal cuma 5 minit jer perjalanan dari simpang naik ke jambatan Skypark.  Sampai ofis   letak beg...tersandar keletihan.


Lom sempat separuh hari bekerja... badan dah rasa lain macam jer... Apply half day leave.. gie klinik...doktor sound suruh minum air lebih.  Lepas makan ubat... relaxs sekejap... baru badan rasa segar sikit.  Terus ke dapur.... untuk prepare minum petang.....mori buat kan sardine puff ... ringkas jer...


Masa nak snap pic... anak jiran datang....nak "bantu"... hehehe.. tak leh kata jangan kat doang... kena layan dulu... tengok apa doang nak buat... yang baju biru...memang rapat ngan mori... pantang tengok mori...mesti nak datang.  yang kawan nya tu...best fren dia ... si zaim... kalau bermain..pasti si akid akan ikut si zaim kemana mana...dan si zaim akan mencari akid untuk ajak bermain.....  Berdua tu nampak mori pegang kamera... apa lagi.. doang nak posing suruh amik gambar doang...hehehe... nie la gelagat doang...nyaris puff tu nak jatuh..hehehe...haru...


Resepi nie simple jer... mori guna kan pastri puff jenama kawan...memang ada stok kat dalam peti ais.   Tengok dalam pantry kabinet ada sardine... apa lagi... teruskan jer la...buat sardine puff.... memang favourite en abang.  

Resepi Sardine Puff

Bahan-bahannya:
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
5 biji bawang putih
(di cincang ke semua bahan-bahan di atas)

1 sudu cili kisar
Sedikit air asam
1 tin sedang sardin (ngam ngam jer untuk dapat 10 keping puff sardine)
Garam secukup rasa

Telur kuning untuk sapu atas puff

Cara-carannya:
Panaskan frying pan dan masukkan sedikit minyak masak.
Tumiskan bahan yang di cincang sehingga terbit bau wangi.
Masukkan cili kisar dan masak sehingga garing.
Masukkan sedikit air asam dan juga sardine.  Hancurkan sardin dan gaul rata.
Masukkan garam secukup rasa.
Matikan api dan ketepikan.

Sediakan pastri...sudukan sardine tadi ke atas pastri dan gulung kan menjadi 3 segi.  Kelim kan tepi pastri dengan garpu.  Sapukan kuning telur dan bakar dalam oven selama 15 minit dalam suhu 180 degrees.

Sedia untuk dihidang.


9 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Salam kak :) mesti kena cuba ni hee.
    btw, comelnyaa budak2 tu lahai! gerammm tau :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nour Aien...(nice name)... cuba la...senang jer buat nie...

      Delete
  3. assalam mori
    akak teringin nak cuba sendiri gak ni tp lum dpt lg he he asben suker makan. kalu ke Jusco tu mesti beli seketul dua

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam nuri.... sama la kita yer.. en asben mmg suker kan puff nie... lebih2 lagi puff sardine..hehehee

      Delete
  4. Replies
    1. hi marsita... suka mengacau yang lebih nya..hehehe...

      Delete
  5. salam mori,
    alahaii kecur zila..zila n family pun suka nie..sedappp

    ReplyDelete
  6. salam zila...alahai zila...klu dekat..bole gak hulur huluur yer...kesian nnt baby tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...