Pages

Tuesday, 12 February 2013

Kari Udang dengan kentang dan Sambal belacan limau kasturi


Ahad lepas mori sekeluarga pergi ke majlis kenduri perkawinan kat Teluk Intan.  Salah satu hidangannya ialah kari udang dengan kentang.  Agaknya dah lama tak makan kari udang...terasa sedap pulak kali ni..hehehe... ndak menambah dah segan...kebetulan tetamu dah ramai yang datang.... Tapi yang seronok nya kat majlis tu.... ramai nya tetamu2 yang terdiri dari orang orang lama.  Setiap meja ada saje orang lama... pakcik pakcik, makcik makcik...terasa seronok pulak  suatu yang jarang jumpa kalau mori pergi ke majlis kenduri di sini...hehehe. bukannya tak der...cuma kurang.  Tapi apa pun yang penting,  kehadiran tetamu bagi merai kan pengantin baru.  


Tu yang pagi tadi teringatkan kari udang yang makan kat kenduri tu...... buatkan mori teringin nak masak kari udang... pesan kat en. abang belikan udang kat pasar.... hehehe..... Biasanya mori masak udang nie dengan timun tua...tapi kali ni...mori masak dengan ubi kentang.... memang best...kena dengan selera...
Jom layan resepinya......  


Resepi Kari Udang dengan kentang

Bahan-bahannya:
1 kilo udang sederhana besar di bersihkan

3 biji kentang kupas kulitnya dan di belah 4
1 biji tomato di belah 4

Bahan untuk dikisar

5 biji bawang kecil
6 biji bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu cili kisar
3 sudu makan rempah kari ikan
sedikit air
(kisar kesemua bahan-bahan ini)

Bahan untuk menumis
3 biji bawang kecil dihiris
5 biji bawang putih dihiris
1/2 inci halia dihiris
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang

1 biji santan pekat
Garam secukup rasa

Cara-caranya
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.  
Tumiskan bahan menumis sehingga terbit bau wangi.
Bila bahan menumis dah wangi, masukkan bahan kisar dan tumis sehingga masak.
Masukkan kentang, tomato, sedikit air dan biarkan mendidih sehingga kentang empuk.
Bila kentang dah empuk, masukkan udang dan juga santan pekat.
Gaul rata sehingga udang masak dan santan mendidih.
Masukkan garam secukup rasa.



Tak lupa juga sambal belacan limau kasturi....gandingan yang mantap....hehehe... 

Bahan-bahannnya
Cili api dan cili merah secukupnya
Belacan bakar
1 biji tomato
  
Ditumis ke semua bahan2 di atas dengan sesudu minyak masak. Agak agak bahan layu, matikan api.
Biarkan bahan2 tersebut sejuk sebentar, kemudian kisar dengan sedikit air asam jawa dan juga garam.
Perahkan sedikit air limau kasturi ke dalam sambal dan gaul rata.
Hiris kan kulit limau kasturi dan gaul kan bersama dalam sambal dan sedia untuk di hidang.



3 comments:

  1. salam Mori, wah sedap tu dua2 nya paling ngancem sambal bacan dan ulam tu adoiiiii tak hingat donya ni kalau makan kan..

    ReplyDelete
  2. salam kak noor...betul kak noor cakap kan tu... ibarat mak mertua lalu kat belakang ..kita buat don't know jer..hehehehe...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya kari udang tu... sambal belacan lagi lah mengancamnyaa...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...