Untuk masak asam pedas daging tetel nie... perlukan api yang perlahan supaya daging empuk. Rasanya lebih kurang 2 jam jugak mori masak supaya daging empuk. Daging tetel nie... ada lah lemak lemak yang melekat kat daging...biasanya bila kita potong daging...tentu ada bahagian daging yang putih2 dan kenyal melekat kat isi daging. Mori akan potong lemak lemak daging tu dan simpan dalam freezer. Bila dah banyak baru la mori akan masak lemak daging tu. Ada masa mori akan masak dalca yang di campur dengan bermacam macam sayur. Tapi kalau masak dalca ... yang suka makan...en abang sorang ... kami yang lain tengok jer la... sebab banyak sangat sayur..kihkihkih... Kali nie..mori nak masak asam pedas. Mori nak kuah yang licin...kosong...tak mau ada sayur atau daun daun..hehehe... mori kisar bahan2...sehingga sehalus halusnya.. Mori cuma letak tomato ajer sebagai bahan perisa.
Dan hasil nya.....alhamdullilah... maveles...tak caya ..cuba la....
Resepi Asam Pedas Daging Tetel
Bahan-bahannya:
1 kilo daging tetel
5 biji bawang kecil *
1 biji bawang besar *
5 biji bawang putih *
1 inci halia *
2 biji buah keras *
2 batang serai *
(Kisar ke semua bahan bertanda * sehingga halus)
10 sudu makan cili kisar
1 sudu makan asam jawa + 1 cawan air
2 biji tomato dipotong kecil
1 sudu teh serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.
Cara-carannya:
1. Panaskan periuk atau kuali dan masukkan minyak masak.
2. Tumiskan bahan yang di kisar sehingga terbit bau wangi.
3. Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili garing.
4. Masukkan air asam dan gaul rata.
5. Masukkan daging tetel tadi dan di gaul rata.
6. Biarkan daging di masak sehingga lembut.
Kalau kuah agak agak kering tambah air sedikit demi sedikit.
7. Bila daging dah agak empuk. Masukkan sebiji buah tomato dan biarkan ianya hancur dalam kuah.
8. Masukkan baki tomato, garam dan juga serbuk lada hitam dan kacau rata.
9. Matikan api bila tomato dah lembut. Sedia untuk di hidang.
salam Mori, aduii sedapnya nampak asam pedas tu merah menyala tapi lama jugak kan kalau sampai 2 jam tu tapi utk rasa yg sedap mesti lah kan
ReplyDeletesedap nya...lama tak buat.
ReplyDelete