Pages

Thursday, 26 July 2012

Daging Ayam Goreng Sweet Sour

Simple recipe mori masak semalam untuk berbuka..... tapi cukup menyelerakan.  Idea nak masak ni pon spontan aje...masa tengah drive balik rumah.. stuck dalam jem....daripada melayan stress mengadap jem nie... kepala nie dok pikir nak masak apa yer untuk berbuka.  Teringat dalam peti ais ada banyak isi daging ayam.  Biasanya kalau beli ayam.. tang bahagian dada yang takde tulang tu...cuma daging aje...mori akan potong kecil dan simpan dalam bekas lain.  Kami nie memang tak berapa minat ayam yang terlampau banyak sangat isi dagingnya... lebih2 anak mori.  Adda kalau nak makan ayam..dia cari kulit ayam dulu.  Kalau tang bahagian isi daging aje tu.. susah nak jumpa kulitkan..so yang itu dia reject dulu.  Jadi saper pun tak mau makan... terkulat kulat ayam tu.. tak der saper sentuh..hehehe.
  Jadi kalau nak masak yang goreng2 seperti mee goreng ker..meehon goreng ker..wateverla ... jadi senang dah ada isi daging ayam sebagai rencah ataupun kekadang nak buat paprik, tomyam atau sebagainya yang memerlukan daging ayam.. kan senang...bila dah di asingkan awal2 lagi..heheheh..shortcut lorrr.. So ini lah menu nya semalam... Daging ayam goreng masak sweet sour.
A simple recipe.. easy to create...
Resepi Daging Ayam Goreng Sweet Sour

Bahan-bahannya:
Isi ayam goreng yang telah di bersih dan di toskan.
1 biji telur ( di pukul sedikit)
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
(Gaul kan semua bahan -bahan di atas)
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan A
1 biji bawang besar
5 ulang bawang putih
1 inci halia
(blend kesemua bahan ini)
2 batang serai dititik

Bahan-bahan B
2 sudu sos tiram
4 sudu sos cili thai

Bahan-bahan C
10 biji cili api di belah dua
1 biji cili merah di hiris kasar
1 biji cili bengala merah dan kuning di potong dadu
1 biji bawang holand di belah 4
1 biji tomato di belah 4(Optional) (mori tak letak... terlupa..hahaha)

Cara-caranya:
Panaskan kuali dan masukkan minyak.  Goreng kan ayam yang telah di perap tadi.
Goreng agak agak separuh masak aje..tak perlu garing sangat.
Ketepikan

Gunakan minyak yang sama (kalau banyak sangat asingkan sedikit).
Tumis kan bahan A sehingga naik bau wangi.
Masukkan bahan B dan gaul rata.
Masukkan bahan C dan gaul rata.
Agak2 dah lembut sedikit masukkan ayam yang telah siap di goreng tadi.
Masukkan sedikit garam secukup rasa.
Tutup kan api dan sedia untuk di hidang.

Yang bestnya pagi tadi sahur..ulang balik lauk yang sama...sebab ada leftover... Adda tanya ..mama ... lauk ni masak apa?.... masak sweet sour adda oooi......mama lak curious...naper? ... dia jawab...... sedap lah....
uuiii !!! compliment from her.... susah tol nak dapat pujian dari budak nie...cerewet betul bab makan nie....
Pagi tadi kejut kan nak gie sekolah... demam pulak... eeemm bagi ubat...  takkan nak biarkan demam tu.  Ponteng sekolah.  Exam dah dekat nie... mamanya yang pening kepala .... tinggal lagi bebarapa hari.. trial exam...
Ikan Masin nie pembuka selera ...sedapp betul.. makan ngan sambal belacan.  Gambar sambal takder ... hehehe last minit menumbuk sambal.. bila tengok lauk atas meja.. rasa cam tak lengkap aje...tu yang pi buat sambal belacan.  Kalau sambal yang last minit nie...selalunya pedas nya terlebih sangat....(terlebih cili api)  tapi itu lah yang menambat selera kan kan kan...


Sayur bayam ngan bebola ikan.... simple dish. 

Resepi Sayur Bayam dengan Fish Ball

Bahan-bahannya:
1 ikat sayur bayam di bersih kan dan di toskan.
1 pek fish ball
Sedikit soon (di rendam)
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
4 keping isi ayam 
(Bawang2 ni di tumbuk lumat bersama isi ayam)

Cara-caranya:
Tumiskan bahan yang di tumbuk tadi sehingga terbit bau wangi haruummmmm..panjang harum tu...hehehe.
Masukkan sedikit air masak. Biarkan mendidih sebentar.
Masukkan secubit garam dan juga secubit serbuk ayam knor
Masukkan fish ball dan biar kan sebentar.
Masukkan sayur dan masak sehingga sayur lembut.
Masukkan soon.
Tutup api.  Tabur kan bawang goreng.  Taraaa... dah siap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...