Pages

Monday, 30 July 2012

Jus Tembikai Laici ngan Puding Kastard Chocolate

Meriah kan warna pink nie... hehehehe perrggggg memang sedap jus temikai... kali nie mori dah langgar pantang yang mori set sendiri tak mau minum ais..hahahaha.... cam mana tak langgar nya...semalam cuaca panas betul.   Petang tu husben kuar isi minyak keta...bawa balik tembikai ... dh la besar lak tu... warna nya merah pink..
Kali nie anak dara mori sediakan jus tembikai nie... first time dia potong tembikai.... banyak songeh..hehehe.. semuanya kena siap untuk dia... nasib baik nak diblend aje...
Rasanya semua orang tau cam mana nak buat jus tembikai kan... jus blend tembikai tu... campur air sikit, campur air gula dan blend agi .... tapi kan ... mori add ice cube masa dah hancur tembikai tu... gaknya tu yang jadi buih cam tu... pergghhh memang happening.  Mori campur sikit ngan air laici... dan last sekali letak buah laici tu..
Pinkkknyaa...

Dalam tak larat larat di sebabkan kepanasan sempat gak mori buat puding kastard chocolate nie...  sepanjang minggu bekerja.. mcm mcm jiran2 menghulur kan hidangan.  Jadi hari minggu jer la yang mori dapat balas balik.  So mori buat kan puding kastard ni... tapi tu lah... silap beli agar2 pek kecik aje... jadi dapat bagi sikit jer la ...tak per lah kan...janji dpt berkongsi.  Mori x post gambar menu masakan semalam... aduhhh memang tak larat dah yang sebenarnya....kami sekeluarga tak bersahur...hahaha..kantoi ... sabtu tu dah letih mengukur betapa besar nya shopin complex.. dah penat bershopin..... ingat kan lepas berbuka..leh aar balik umah terus... tup tup.. teringat jam yang tertinggal untuk di tukar talinya..kat shopin complex...kan tak pasal2 kena pegi balik...sib baik husben mood baik.. feewwwhhh ...redah balik parkin lot yang penuh ngan kereta.  Sampai rumah dah lewat... semua keletihan.... ngan maid pun sama tak sedar... tau tau aje.. dah subuh... adduuuhh... melepas sahur.
Kali nie mori buat pek kecik jer agar2... salah beli..hehehe.. so dapat sikit jer la...
Resepi Puding Kastard Chocolate

Bahan-bahan:
20 gram agar-agar
1 liter air
1 1/2 cawan gula
1 cawan susu cair
1/2 sudu teh esen vanila
2 sudu serbuk koko

Cara-caranya:
Didih kan air dalam anggaran 1 liter.  Bila dah mendidih masukkan agar agar yang telah di cuci.
Rebuskan sehingga hancur.
Masukkan gula dan biar kan mendidih.
Masukkan susu cair dan esen vanila.
Masukkan tepung kastard yang di campur dengan sedikit air.
Biarkan mendidih sebentar.
Asingkan sebahagian bancuhan tadi ke dalam satu cawan  dan masukkan serbuk koko dan kacau.
Masukkan bancuhan putih tadi ke dalam acuan.
Menggunakan penapis tuang kan bancuhan coklat tadi ke atas bancuhan putih tadi.
Kemudian lorekkan dengan lidi.
Sejukkan.
Bila dah sejukkkk... sedappnya lalu kat tekak...kihkihkih....

4 comments:

  1. Saya pun buat jus tembikai laici semalam. Asyik minum air je yg banyak....

    ReplyDelete
  2. tembikai leh gemuk hahhaahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. minum byk sgt...gemok la jawabnya..hahahaha

      Delete
  3. hazila.. mmg tak berhenti minum.. cuaca panas semalam

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...