1st time makan sambal gesek nie ngan arwah mak....eemmm sedaapp...pedas... memula tu ingat kan sambal belacan cili api semata... tapi bukan rupanya.... Masa tu tak hingat nak tanya ngan mak cara membuatnya........kita tau bila nak makan sambal tu tau la nak cari kat mana...gie aje umah mak... tentu mak akan buatkan... tapi bila mak dah tak der... mori lupa langsung ngan sambal nie... sehingga adik ... post kan sambal gesek dalam fb untuk di bawa berbuka dengan adik beradik lain di rumah mak. Mori tanya adik cam mana nak buat... jadi ni la hasil nya... memang pembuka selera...simple n delicious... thanks to my sister Lora for sharing. Mak sure sayang lora sebab buat kan sambal nie masa dia mintak dulu.
Resepi Sambal Gesek
20 biji cili api
Segenggam ikan bilis yang telah dibersihkan
Secubit garam
1 sudu makan gula
8 biji limau kasturi di ambil jusnya.
Tumbuk semua bahan-bahan di atas kecuali limau kasturi.
Masukkan jus limau dan sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment