Pages

Thursday, 9 August 2012

Gulai Pucuk Paku


 Semalam hari rabu...hari pasar malam... singgah sekejap nak cari kangkung... peniaga tu jual 3 ikat sayur RM2 jer... so mori amik 2 ikat kankung dan seikat bayam.  Bila dah bayar.... alamak....ternampak pucuk paku pulak kat gerai lagi satu...hari tu mencari tak dapat...kali nie depan mata... terus beli 2 ikat.  Ingat nak buat kerabu tapi rasa cam dah puas makan kerabu...ternampak peniaga tu tengah parut kelapa... masak lomak sedap kan.... terus beli kelapa...dan balik rumah...tu jer yang mori beli kat pasar malam..dasat kan... kira ok la ..mori tak membazir..hehehe...mori memang tak berapa suka gie pasar malam.... tu yang cepat aje beli apa yang di hajat..dan terus balik...hehhehe..
Lama tak makan masak lomak pucuk paku nie... kecur kecur air liur...

 Resepi Gulai Pucuk Paku

Bahan-bahan:
2 ikat pucuk paku di petik pucuk nya dicuci bersih dan di toskan

10 biji cili api
1 sudu ikan bilis
1/2 inci kunyit hidup
 3 biji bawang kecil
(Tumbuk kesemua bahan-bahan ini sehingga lumat)

Kelapa di perah.  Asing kan perahan pertama - santan pekat
Perahan ke dua dan ketiga dimasukkan ke dalam periuk. - santan cair

Cara-carannya:

Tengek kan periuk yang telah siap dengan santan cair di atas dapur.
Masukkan bahan yang di tumbuk tadi dan masakkan
Kacau selalu supaya tak pecah minyak.
Bila kuah sudah mendidih, 
Masukkan pucuk paku tadi dan sentiasa kacau di dalam periuk.
Masukkan sekali santan pekat. 
Masukkan garam secukup rasa.
Bila sayur dah masak tutup kan api.

Kuahnya biar agak agak pekat sikit.. barulah rasa... ngacam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...