Pages

Thursday, 9 August 2012

Bawal Emas Goreng Bersambal

Ni entri ke2 untuk menu berbuka semalam...saje jer mori buat satu persatu....terlebih rajin... hehehe

Akhirnya masak juga ikan bawal nie yang telah beberapa kali tunda untuk dimasak.  Bawal ....my favourite fish..... setiap kali nak beli kat pasaraya..tengok cam tak cantik aje... tapi kali nie dapat yang fresh dari Kuala Selangor.  Husben lak pi beli bawal emas.. sedaapp isi nya lembut. Kali nie mori masak sambal menggunakan cili kering yang di tumbuk sendiri...untuk mendapatkan rasa yang lebih ummpphh.. hehehe


Resepi Ikan Bawal Goreng Bersambal

Bahan-bahannya:-

Seekor ikan bawal telah di bersihkan

2 genggam cili kering di rendam dengan air panas sehingga kembang
3 biji bawang putih
1 1/2 biji bawang besar
(Tumbuk semua bahan bahan di atas sehingga lumat.)

Garam dan gula secukup rasa.

Cara-caranya:-

Panaskan kuali dan isi dengan minyak masak.
Goreng kan ikan bawal tadi yang telah di salut dengan garam dan kunyit.
Ketepikan.

Tumiskan bahan-bahan yang di tumbuk tadi sehingga garing.
Masukkan garam dan juga gula secukup rasa.
Masukkan ikan yang telah di goreng tadi dan gaul rata.
Sedia untuk di hidang.

Memang betul la kata orang tua tua... sambal yang di tumbuk lagi sedap dari yang di kisar.  Tapi cuma rajin dengan tidak aje untuk menumbuk cili setiap kali nak masak sambal.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...