Pages

Sunday, 9 June 2013

Kerabu Ikan Bilis, Asam Pedas Ikan Siakap, Sambal Belacan Limau Ulam Pegaga, Sotong Goreng Kunyit


Balik dari KL tengahari tadi..... salah sorang adik mori ikut sama... Dia mintak tolong hantar kan ke Shah Alam..... Tapi sebelum ke Shah Alam, singgah dulu ke rumah mori untuk makan tengah hari.  Seronok pulak rasanya... dah lama gak adik mori tak datang umah mori....hehehe...walaupun kelam kabut nak lekas memasak .... nak kejar kan masa...... Lauk pertama yang jengah fikiran... ialah kerabu ikan bilis...favourite kami sekeluarga.... apa lagi.... itu lah lauk pertama yang mori buat dulu... sambil sambil tu.... mori buat kan juga masak asam pedas ikan siakap.   Layan pulak dengan sambal belacan perahan limau kasturi....kemudian di hiris kan limau ke dalam sambal dan berulam kan ulam pegaga.... memang marvelous...hehehe... Pas tu mori buat kan sotong goreng kunyit... untuk tambahkan lauk lagi.  


Anak mori makan lauk kerabu ikan bilis nie tanpa lauk lain...hahahha... memang favourite dia....tapi tu lah...bawang...dia tolak ke tepi....langsung tak suka...hehehe... mori suruh amik lauk yang lain.... dia kata....ini pun lauk juga...... pening mama nya...yang masak macam2...tapi satu lauk jer yang dia makan sampai sudah..... Resepi nie sebenarnya dah pernah ada dalam blog mori sebelum nie.... tapi terlebih rajin kali ni....salin kan juga di sini.......  jom layan resepi resepi yang berulang kali dah tayang di sini...hehehehe

Resepi Kerabu Ikan Bilis

Bahan-bahannya:
200 gram ikan bilis
2 kuntum bunga kantan dihiris nipis
2 batang serai dihiris nipis
1 biji bawang besar di potong dadu
1 biji buah tomato di buang biji nya dan dipotong dadu
10 biji cili api di hiris nipis
1 tangkai daun ketumbar
8 biji jus air limau kasturi
Sedikit garam
Sedikit gula

Cara-carannya:
1.   Goreng kan ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
2.   Gaul kan rata kesemua bahan kecuali jus limau kasturi, garam dan gula.
3.  Masukkan  garam secukup rasa dan juga sedikit gula.
4.  Akhir sekali masukkan jus limau kasturi sedikit demi sedikit.  Perasa kan masam manisnya.... kalau kurang masam, tambahkan sedikit lagi jus limau. 
5.   Akhir sekali gaul kan sekali ikan bilis sehingga rata.  
6.  Sedia untuk di hidang.


Resepi Asam Pedas Ikan Siakap

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan jenahak
1 kuntum bunga kantan
1/2 biji bawang besar di hiris nipis
1 biji tomato di potong baji
5 sudu makan cili kisar
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam
Air asam jawa

Bahan yang di kisar
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 inci belacan
1 biji buah keras
1 batang serai

Cara-carannya
1.   Panaskan kuali dan masukkan minyak masak secukupnya
2.   Tumiskan bahan yang di kisar sehingga terbit minyak, kemudian masukkan cili kisar dan gaul sehingga masak sempurna.
3.    Bila cili telah cukup masak, masukkan air asam dan air masak secukupnya.
4.   Masukkan juga buah tomato dan juga bunga kantan.  Biarkan mendidih.
5.   Akhir sekali masukkan ikan, bawang besar yang di hiris, garam secukup rasa dan masak sehingga ikan masak sempurna.
6.   Taburkan serbuk lada hitam dan gaul perlahan supaya ikan tak hancur.  Matikan api.


Resepi Sotong Goreng Kunyit

Bahan-bahannya:
1/2 kilo sotong putih di hiris kasar.
5 biji cili api di belah dua
1/2 biji bawang holland di hiris kasar
3 helai daun ketumbar
1 batang serai
2 sudu makan sos tiram
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Serbuk Lada hitam

Cara-carannya:
1.   Sotong yang telah di bersihkan di hiris kasar, kemudian di gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit.
2.   Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak.
3.   Masukkan sotong dan goreng sehingga masak.  (Jangan masak terlalu lama, nanti sotong akan menjadi liat).
4.   Masukkan bawang holland, serai cili dan juga sos tiram.  Gaul rata kesemua bahan.
5.   Masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali taburkan serbuk lada hitam.  Matikan api.


Ulam pegaga nie... sedap kalau di makan dengan akar2 nyer sekali.... memang terasa pahit2 sikit.   Bila nak makan....gulung gulung ulam tu...kemudian di colek dengan sambal belacan limau.... perrgghhh memang berpeluh lepas tu.... mavelous sungguh...hehehe...  Dalam banyak2 ulam.... ulam pegaga yang paling mori suka.... tapi mesti dengan akar nya..... hehehe.. sedappp tu...kihkihkih... 




9 comments:

  1. Dlm kalut2 smpt juga akk masak mcm2 lauk..sedap2 belaka nengoknya

    ReplyDelete
  2. Aduh mak ai..! sedap2 belako...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Timakasih Gee... Masakan biasa jer... Hehehe

      Delete
  3. salam
    sungguh menyelerakan yummy

    ReplyDelete
  4. Smua2fav zila nie mori..rajin btl tau..zila pun sama klu dgrorg nk dtg mcm smua2, nk dimasak..

    ReplyDelete
  5. Smua2fav zila nie mori..rajin btl tau..zila pun sama klu dgrorg nk dtg mcm smua2, nk dimasak..

    ReplyDelete
  6. assalam Mori
    hidangan yg sedap2 belaka

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...