Pages

Monday, 17 June 2013

Asam Pedas Jintan Manis

Jintan Manis

Asam Pedas ikan cencaru ne mori masak sabtu lepas .... itu pun sekadar untuk menambah lauk yang berkuah untuk husben mori. Mori pulak tak kisah sangat makan lauk yang kering2... tapi kalau ada kuah tu lagi ummmphhh!!! la... Mori cuma masukkan seekor jer ikan cencaru dalam asam pedas kali nie. 
Yang lain sikit asam pedas kali nie ialah ada jintan manis dalam bahan yang di kisar.  Memang sebelum nie mori masak asam pedas tak pernah letak jintan manis..... tapi nak di jadi kan citer... jiran mori terserempak dengan husben mori kat pasar tani tengah shopin paru lembu untuk di masak goreng berempah makan tengahari.  Jiran mori tu terus pelawa diri untuk ajar cara2 perap paru lembu ikut resepi doang pulak...hehehe.. Dorang tu pulak memang pandai memasak dan peramah.  Apa lagi bila orang dah offer diri....kita pun bagai pucuk di cita ulam mendatang.....terima jer la...hehehehe   
Masa dalam sibuk2 menyediakan bahan untuk perap paru lembu tu...kita orang berkongsi resepi masak asam pedas.  Hampir sama resepi kami cuma dia ada letak jintan manis dalam bahan yang di kisar.  Mori pun apa lagi.... kebetulan memang nak masak asam pedas, mori tambah kan sesudu kecil jintan manis dalam bahan yang di kisar.    Hati tu nak juga tau cam mana rasa asam pedas yang letak jintan manis. 


Alhamdullilah....memang sedap rasanya.... tak lah terasa jauh sangat perbezaanya... tapi memang terasa sedap... hehehe... next time kalau nak tukar tukar selera masak asam pedas...boleh letak jintan manis... bila dah rasa boring, kita omit je lar jintan manis tu.... hehehe.. seronok pulak bila ada banyak cara untuk masak asam pedas.... boleh di pelbagai kan...
Terimakasih Ani dan Syikin for sharing recipes... maveles you all...hehehe..


Resepi Asam Pedas Jintan Manis
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan cencaru sederhana besar di potong 2
3 sudu makan cili kisar
1 sudu makan asam jawa
1 cawan air
4 cawan air
1 tangkai daun kesum
1 biji tomato di belah 4
Garam secukup rasa

Bahan di kisar
1 biji bawang merah besar
2 biji bawang putih
1 biji buah keras
1 sudu kecil belacan
1 sudu kecil jintan manis
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup

Cara-caranya:
1.   Panaskan periuk dan masukkan minyak masak.
2.   Bila minyak telah panas, tumiskan bahan yang di kisar sehingga terbit minyak dan berbau wangi.
3.   Masukkan cli kisar tadi dan kacau sehingga masak.
4.   Satukan pes asam jawa bersama secawan air dan masukkan ke dalam periuk.  Gaul rata.
5.   Kemudian masukkan 4 cawan air dan biarkan mendidih sebentar.
6.   Masukkan tomato, ikan dan daun kesum.  Biarkan mendidih sehingga ikan masak sempurna.
7.   Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.


3 comments:

  1. as-salam kak
    wahh!!Asam Pedas Jintan Manis
    !!!..npk menyelerakany.1st time tgk asam pedas letak jintan manis..blh dicuba ni..

    ReplyDelete
  2. Masak asam pedas kalau letak jintan manis mahupun jintan putih, mmg harum baunya, rasanya pun enak , kepekatan pun berganda.

    ReplyDelete
  3. wow asam pedass , mabelesss
    akak suka tp kakak ipar yg selalu masakkan he heee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...