Pages

Tuesday, 18 September 2012

Kek perisa Lemon... tapi buttercream karer pink..hehehe

Haiyooo..pink karer again ke mori...hehehehe.. tak tau la naper..everytime mori amik coloring untuk wana kan krim sure.. wana merah yang mori amik..so bila dh mix up..tentu jadi pink... eemm naper la pink lagi nie...Tak kisah lah...untuk makan sendiri pun.... saje nak perabis kan stok butter cream.... nak clear kan dalam fridge... naper la bole terlebih beli hari tu...

Resepi mori ikut cara buat RVC... cuma mori tak letak paste cocoa powder and red coloring.  Tapi cake jadi super gooovy..sedap.. bukan mori yang cakap yer.. anak neighbour yang datang rumah....kan lebihan kek yang di potong bahagian atas tu....mori simpan dalam bekas .. letak kat coffe table.. datang bebudak nie.. auntie auntie..bole makan tak nie... eeehh !! tentu la bole....habis doang kerja kan....rezeki korang lah..hehehe..  

Asal resepi dari blog periukbelangazarin ..  tapi mori dh dah double kan resepi nya dan tukar sikit bahan2nya... sori ekkk..  
so kalau nk ikut resepi asal... refer link SINI

Kalau nak tengok resepi yang mori ubah...refer bawah nie...

Resepi Kek perisa Lemon
Bahan-bahannya:
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
1 sudu makan Lemon extract
1/2 cawan butter cup
1 1/2 cawan gula castor
2  biji telur
1 sudu teh vanilla extract
1 cawan butter milk (1 sudu makan lemon + 1 cawan susu segar = mix kan)
1 sudu teh lemon jus
1 sudu teh baking soda

Cara-caranya:

1.  Greesekan 8" loyang dan lapikkan dengan baking paper. Ketepikan.
2.  Panaskan oven 160 degress celsius.
3.  Ayak kan tepung naik sendiri, baking powder dan garam.  Ketepikan
4. Sediakan butter milk.  Ketepikan.
5.  Pukul butter dan gula sehingga ringan dan gebu.  Masukkan telur sebiji demi sebiji.
(pukul telur anggaran seminit baru masukkan telur lagi) 
6.  Masukkan Lemon extract dan pukul lagi.
7.  Masukkan Vanilla extract dan pukul lagi.
8.  Masukkan Tepung dan butter milk bersilih ganti.
(Tepung - buttermilk - Tepung - buttermilk - Tepung)
9.  Di dalam satu bowl campurkan baking powder dan jus lemon dan campurkan dalam adunan tadi.
10.  Gaul rata dengan menggunakan spatula.
11.  Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit.
12.  Setelah masak keluar kan dari oven dan sejukkan atas wire rack.
13.  Bila dah sejuk bole la di cream kan. 

Mori guna butter cream jer..Resepi asal guna cream cheese frosting... refer link. 

Resepi butter cream.
250 gram krim well
50 gram butter
80 gula icing
125 susu pekat manis
1 tsp esen ros atau perisa lemon

Cara-caranya:
Pukul krimwell dengan butter sehingga betul betul kembang.
Masukkan gula icing dan pukul lagi sehingga gebu.
Masukkan susu pekat manis dan pukul lagi.
(Biasanya mori akan rasa sedikit.  Kalau agak2 kurang manis..mori tambah kan sikit lagi susu manis)
Masukkan esen ros atau perisa lemon dan mix lagi.

Dah siap bole la deco...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...