Pages

Sunday, 2 September 2012

Terung Sambal Petai

Ni menu ke2  untuk lunch today... selain ikan bawal masak lomak cili api tu..mori buat sambal terung ngan petai.  Ni lebihan sayur dalam peti ais.....malas nak ke kedai.  Masak jer la apa yang ada.  Janji sodap ... Kebetulan petai berlambak... apa tak nya...kitaorang beli seratus keping papan petai..... dapat harga borong... RM45 jer... mori bagi2 kat adik adik sorang sikit... balance tu.. .. waktu boring boring...Mr husben tolong kopek kan... orang tak biasa buat keje dapur kan... dia kopek isi petai tu.. ngan kulit putih tu sekali... dah jadi 2 kali keje..terpaksa buang lak kulit putih tu... tapi tak per...janji dia tolong..hehehe. kaki masih bersimen kan..takleh nak kemana mana..hehehehe....
 Resepi mudah... main campak campak aje... tapi campak dalam kuali ler...

Resepi Terung Masak Sambal Petai.
1 biji terung di potong kecil dan di gaul garam kunyit.
1 genggam petai

5 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
Sedikit belacan
5 biji cili api
2 biji cili merah
10 ekor udang kering
(tumbuk kasar ke semua bahan bahan ini)

Garam secukup rasa

Cara-caranya:
Goreng kan terung tadi agak agak layu dan ketepikan.
Goreng petai tadi pun agak2 layu dan ketepikan.
Tumiskan bahan bahan yang di tumbuk tadi sehingga masak dan garing.
Masukkan terung dan petai.  Gaul rata
Taburkan sedikit garam secukup rasa dan gaul rata.
Sedia untuk di hidang.
Sekejap jer kan.. ...main campak campak jer.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...