Pages

Saturday, 29 September 2012

Ikan Kembung Kukus Masak Taucu

Lauk yang simple untuk makan tengahari...tak perlu menumis dengan minyak yang banyak....sesuai la untuk husben yang baru kuar hospital nie.... sayur pun mori rebus jer... tapi mori suka makan ngan sambal belacan...husben lak..suka ngan cili kicap...tapi kali nie mori kurang kan cili tu...lebih kan kicap... cuma untuk rasa pedas2 gitu jer..
Untuk masak taucu...biasanya mori goreng kan ikan tu dulu...tapi kali ni mori stim kan jer.. jadi tak lah berapa berminyak... cuma untuk menumis bawang tu jer...mori guna minyak yang sedikit....
 Resepi Ikan Kembung Kukus Masak Taucu

Bahan-bahanya:

4 ekor ikan kembung yang di kelar kan
4 biji bawang putih di ketuk
1 biji bawang besar di hiris kasar
1 batang serai dititik
1 inci halia di hiris
4 biji cili api di ketuk
1 biji cili merah di hiris
1/2 biji tomato
1 sudu makan taucu
1 cawan air

Cara-caranya:

Susunkan ikan ke dalam pinggan dan stimkan sebentar.
Sementara tu... masukkan sedikit minyak masak sayur ke dalam kuali anggaran 1 sudu makan
Tumiskan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan bawang besar, serai dan halia.
Bila dah layu, masukkan cili, tomato dan juga taucu.  Kacau rata.
Masukkan 1 cawan air.
Biarkan mendidih. 
Masukkan sedikit garam. 
Tuangkan kuah ni ke atas ikan tadi...dan stim kan sebentar.
Tutup api dan sedia untuk di hidang.
Bole la kan... hehehe... nak control diet husben supaya dapat ringankan badan sehingga simen di kaki nya dapat di bukak.  Kesian tengok dia ... tapak tangan nya abis jadi kematu dok ampung badan nya guna tongkat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...