Pages

Wednesday, 28 March 2012

Devil's Food Chocolate Cake

Mori jumpa resepi nie kat blog yatie.  Nampak menarik…so mori print out the recipe.  Pastu mori nampak lak kat blog azlita … menariknya.  Tak boleh tahan dah nie…nak kena cuba gak.  Tentu sedap nie. 
Nak siap kan kek nie..amik masa 3 hari…hehehehe.. 1st  mori buat adunannya dan bakar…pas tu dh siap..masuk esbok.  Esok nya baru mori buat cream cheese nya masuk balik esbok sebab nk sejukkan.  Pastu baru buat coklat nya, masuk balik dlm esbok nak keras kan coklatnya. Hahahaha.. 3 hari baru nak siap…apa kata mori tukar nama kek ni kepada 3 days Chocolate Cake. kih3. So semalam petang…kuar kan ….potong2 kek .…apa lagi …kita jamu la ngan fren’s kat round table kita.  Sowy to my sis…dia dh nampak kita bakar kek nie… tapi tak sempat nak jamu dia… sbb nk sejukkan dulu.  Next time ok sis.
Mohon izin...masukkan resepi ni dalam blog mori. Terimakasih bebanyak.

Resepi Devil’s Food Chocolate Cake
Sumber dari yaties
2 cawan tepung gandum
½ cawan cocoa powder
1 ½ sudu kecil soda bikarbonat
½ susu kecil garam
 ½ cawan gula pasir (mori guna gula kastor)
½ cawan brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanilla ekstrak
½ cawan buttermilk – (buat sendiri guna ½ cawan susu di tambah dengan 1 sudu kecil cuka dan biar selama 10 minit).
1 cawan air suam.

Kaedah:-  (Guna Loyang 9 x 9)

Set oven 170c.  Siapkan tin kek dan alas dengan kertas minyak.  Sapu butter sekelilingnya.
Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan2 kering (tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan cair (buttermilk + air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanilla ekstract.  Bakar selama sekitar 30 minit atau sehingga masak.

Cream Cheese Frosting:-

125 gm Philadelphia cream cheese
60 gm mentega
½ cawan gula ising
1 sudu teh vanilla ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon.

Caranya:
Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula ising dan jus lemon.

Chocolate Ganache:

100 ml double cream/whipping cream. (kehabisan whipping cream, mori guna whipped cream)
250 gm coklat gelap di cincang halus
Sedikit garam  (tak letak pun)

Caranya:
Double boil cream jangan sampai mendidih, tambah coklat & sedikit garam, kacau rata.  Bila semua sudah cair, angkat dan sejukkan dulu baru sapurkan frosting cream cheese dan tuang kan coklat ganache di atasnya.

Kek perlu di sejukan dulu, baru sapu cream cheese.  Biarkan beberapa jam dlm peti ais..baru tuang ganache. 

2 comments:

  1. hmm..sedap juga..tapi bekenan tin tu so cutee...

    ReplyDelete
  2. insyallah sabtu nie k.mori cari kan...tapi x janji la yer...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...