Pages

Saturday, 10 March 2012

Chiled StrawberryYoghurt Cheesecake

Seronok nya...first time buat cheese cake.... walaupun sekadar chilled cheese cake.   Bab bab kek menggunakan cheese nie...mori kurang mahir sikit.  Tapi teringin sangat nak buat.

Resepi asal dari Zack Zachoes tapi mori amik dari dapur Azlita masam manis.  Asalnya resepi Chiled Blueberry Yoghurt Cheesecake.  Tapi entah cam mana mori bole tersalah beli filling.  Mori beli filling strawberry.  Hahahaha.. apa lagi..takkan nak pergi tukar.  So mori teruskan kan aje buat tapi instead of Blueberry jadi Strawberry.. janji ada bunyi berry berry kat ujung nya..hahahaha.



Chiled Strawberry Yoghurt Cheesecake
By : Zack Zachoes

Base:
100g biskut Oreo ~ buang filling tengahnya
45g butter ~ dicairkan

Adunan yoghurt cheese:
125g cream cheese ~ suhu bilik
137g atau 1 bekas yoghurt perisa blueberry (mori guna strawberry)
30g gula kastor
80g blueberry filling (mori guna strawberry)
125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)
1/2sb + 1/2st gelatin Halagel
2sb air hangat
Sediakan loyang loose pan  berukuran 5 inc
Alas dasar loyang dengan baking paper

Biskut oreo yang telah di buang filling tengahnya dikisar halus
Gaulkan biskut oreo dengan butter hingga rata
Kemudian tuang ke dalam loyang dan tekan pada dasar loyang hingga padat
Simpan dalam peti sejuk sebentar

Masukkan gelatin ke dalam cawan berisi 2 sudu besar air hangat
Biarkan gelatin terlarut ~ pastikan letakkan air hangat dulu dalam cawan baru masukkan gelatin
Jika gelatin masih tak larut lagi, masukkan cawan yg berisi gelatin tadi ke dalam bekas berisi air panas
Boleh juga guna kaedah double boiler atau masukkan ke dlm microwave - oven on high dan panaskan 3 minit sahaja
Biarkan ia suam

Pukul whipping cream hingga kental (soft peak) ~ ketepikan
Dalam bekas lain pukul cream cheese, gula kastor dan bluberry filling hingga sebati
Tambahkan yogurt dan gaul hingga sebati
Kemudian masukkan gelatin yg suam tadi dan gaul rata
Perlahan-lahan masukkan whipping cream dan kaup balik adunan hingga rata ~ pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk, utk mengelakkan adunan bergentel-gentel bila bergaul dengan gelatin
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi oreo tadi
Sejukkan dalam peti ais ~ paling kurang 4 jam
Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada sekeliling loyang 2 ~ 3 kali (suhu perlahan)
Keluarkan cheese cake dan alihkan ke atas cakeboard
Hiaskan atasnya dengan blueberry filling (mori guna strawberry filling)
Hias kek ikut kreativiti masing-masing.
Sedia dihidangkan
(Mori buat 2 adunan dan guna loyang 8".)




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...