Ntah apa mimpi nya malam tadi... masak daging lak kat rumah. Mori memang jarang masak daging.. sekali sekala ja... bole kira ngan jari... Hari Raya tu pasti la ...memang akan masak daging.
Abang lak lebih gemar kan daging kambing... tapi dia sorang yang beria makan daging kambing...mori and adda kurang lak... and maid sorang yang cerewet makan nie.. lansung tak tertelan daging kambing. Tu yang malas nak masak daging kambing. Tapi daging lembu nie...semua orang bole makan.
Yang sebenarnya tak tau nak masak apa... tetiba teringat masa majlis nikah adik jiran mori depan umah. Mori gie majlis pernikahan dia di rumah sebelah isterinya. Mereka jamu dengan daging salai masak lemak cili api. Dah la lembut dagingnya ....sedap pulak tu... memang bertambah... buat muka tak malu masa menambah lauk. Sehingga menjilat jari...sunguh yummyy yummmyy.
Memula mori potong nipis nipis daging nie... pastu mori salai kan atas kuali leper. Biar sampai kering airnya. Sementara tunggu tu...mori ready kan bahan bahan untuk masak kuahnya... simple aje.
Resepi dari Mori's Kitchen
Bahan-bahannya:-
Daging di potong nipis dan di salai.
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
(bahan2 ni di blend sehingga halus)
2 batang serai
2 helai daun kunyit
Santan Pekat
Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
Daging yang telah di salai tadi.. di tumbuk sedikit dalam lesung untuk cepat empuk.
Masukkan bahan-bahan yang di blend tadi ke dalam kuali.
Masukkan serai.
Masukkan daging yang telah di salai tadi dan biar kan mendidih sehingga daging lembut.
(Kalau daging belum empok dan kuah nya kering, masukkan sedikit air)
Bila dah empok masukkan ubi kentang dan masak sehingga lembut. - optional
Masukkan santan pekat tadi.
Masukkan garam secukup rasa.
Pintalkan daun kunyit dan masukkan ke dalam kuah tadi.
Gaul rata. Tunggu sehingga mendidih.
Tutup api.
Taaaraaa.. dah siap.
Dulu mak ajar mori masak lemak ni cuma cili api and kunyit hidup. Serai tu semua biasa lah ....tapi kami tak letak bawang. Bila dah kawin dan duduk ngan mak mertua. Dia letak bawang. Punya la pelik masa tu rasa masak lemak nie.. kenapa letak bawang.. tertanya tanya gak..tapi takut nak tanya... mak mertua garang cikit. Takut...hehehhe.. Tapi lama kelamaan tekak ni bole terima dah cara masakan mak mertua. Bila mak mertua dah meninggal mori masih terikut ikut caranya.
Tapi cuma sejak akhir akhirnya...Mori mula masak lemak cili api..tanpa guna bawang dan mori mula rasa kembali masakan yang mak ajar dulu. Terasa berbezanya... masak lemak kali ini... Ohh!!! rindunya mori pada masakan mak.
Abang lak lebih gemar kan daging kambing... tapi dia sorang yang beria makan daging kambing...mori and adda kurang lak... and maid sorang yang cerewet makan nie.. lansung tak tertelan daging kambing. Tu yang malas nak masak daging kambing. Tapi daging lembu nie...semua orang bole makan.
Yang sebenarnya tak tau nak masak apa... tetiba teringat masa majlis nikah adik jiran mori depan umah. Mori gie majlis pernikahan dia di rumah sebelah isterinya. Mereka jamu dengan daging salai masak lemak cili api. Dah la lembut dagingnya ....sedap pulak tu... memang bertambah... buat muka tak malu masa menambah lauk. Sehingga menjilat jari...sunguh yummyy yummmyy.
Memula mori potong nipis nipis daging nie... pastu mori salai kan atas kuali leper. Biar sampai kering airnya. Sementara tunggu tu...mori ready kan bahan bahan untuk masak kuahnya... simple aje.
Resepi dari Mori's Kitchen
Bahan-bahannya:-
Daging di potong nipis dan di salai.
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
(bahan2 ni di blend sehingga halus)
2 batang serai
2 helai daun kunyit
Santan Pekat
Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
Daging yang telah di salai tadi.. di tumbuk sedikit dalam lesung untuk cepat empuk.
Masukkan bahan-bahan yang di blend tadi ke dalam kuali.
Masukkan serai.
Masukkan daging yang telah di salai tadi dan biar kan mendidih sehingga daging lembut.
(Kalau daging belum empok dan kuah nya kering, masukkan sedikit air)
Bila dah empok masukkan ubi kentang dan masak sehingga lembut. - optional
Masukkan santan pekat tadi.
Masukkan garam secukup rasa.
Pintalkan daun kunyit dan masukkan ke dalam kuah tadi.
Gaul rata. Tunggu sehingga mendidih.
Tutup api.
Taaaraaa.. dah siap.
Dulu mak ajar mori masak lemak ni cuma cili api and kunyit hidup. Serai tu semua biasa lah ....tapi kami tak letak bawang. Bila dah kawin dan duduk ngan mak mertua. Dia letak bawang. Punya la pelik masa tu rasa masak lemak nie.. kenapa letak bawang.. tertanya tanya gak..tapi takut nak tanya... mak mertua garang cikit. Takut...hehehhe.. Tapi lama kelamaan tekak ni bole terima dah cara masakan mak mertua. Bila mak mertua dah meninggal mori masih terikut ikut caranya.
Tapi cuma sejak akhir akhirnya...Mori mula masak lemak cili api..tanpa guna bawang dan mori mula rasa kembali masakan yang mak ajar dulu. Terasa berbezanya... masak lemak kali ini... Ohh!!! rindunya mori pada masakan mak.
No comments:
Post a Comment