Ni lah pertama kali mori post entri pada 3.00 pagi...hehehe... layan mata yang tak boleh lelap sebab menunggu en abang pulang dari ke tempat kerja. Sambil melayan entri ....sambil tu mata dok layan cerita di astro...hehehe... Itu yang buat entri nie terlajak sampai 3.00 pagi..hehehe....
Lauk yang di masak ini untuk makan tengahari bersama dengan Adda. Itu pun dah lewat petang kami makan tengahari...hehehe... Pulang dari menjenguk abah di KL... bertanya kan kabar... kami makan pagi bersama tapi dah lewat sangat sarapan kami.... Balik dari KL...dah petang... terus ke dapur untuk memasak. Ikut kan hati nak beli aje lauk di kedai.....tapi Adda tak suka sangat.. Memang dia tak suka sangat makan kat luar.... heeemm...terpaksa mamanya memasak jugak.
Resepi Gula Lemak Tumis nie.... arwah mak mertua yang ajar.... Memang menjadi kebiasaan kalau nak masak ikan bawal, kami akan menggoreng dulu ikan nya... kemudian tumis kan bahan2 tumisan dengan sikit minyak masak. Baru lah di letak kan santan. Cili api sekadar di patah2kan aje dlm kuah. Bila dah mendidih barulah di masukkan ikan. Tapi kali nie mori tambah kan cili kering kisar ke dalam masakan. Kuah menjadi kuning kemerahan. Agaknya lain sikit rasanya dari masak lemak cili api yang biasa mori buat.... Aada menambah nasi makan tengahari....selera pulak dia. Resepinya mori salinkan di sini untuk rujukan.
Resepi Gulai Lemak Tumis Bawal Putih
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan bawal putih di bersihkan dan dipotong kecil
1 biji bawang besar di hiris kasar
3 biji bawang putih di hiris nipis
1/2 inci halia di hiris nipis
1 batang serai di titik
2 sudu makan cili kering kisar
8 biji cili api kampung
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 kotak santan pekat
air secukupnya
garam secukup rasa
Cara-carannya:
1. Ikan di gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kemudian di goreng. Tidak perlu sehingga garing sangat. Ketepikan.
2.. Panaskann kuali dan masukkan sesudu minyak masak.
3. Bila minyak telah panas, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai sehingga wangi.
4. Tumiskan sekali cili kisar sehingga masak.
5. Masukkan juga sekali serbuk kunyit dan juga cili api kampung.
6. Masukkan 2 cawan air dan kacau rata. Biarkan mendidih sebentar.
5. Masukkan santan secukupnya dan juga ikan yang telah di goreng tadi.
6. Masukkan garam secukup rasa. Kacau rata sehingga mendidih.
Matikan api dan sedia untuk di hidang.
Terung nie adalah hasil pertama pokok terung yang di tanam di rumah mori. Konon nak buat pajeri terung.... tapi kenang kan en abang tak der.... mori goreng kan jer terung tu... Ringkas.... tapi sedap.
Resepi Terung Goreng Ikan Bilis
Bahan-bahannya:
2 biji terung di buang separuh kulitnya, belah dua bahagian, kemudian di potong kecil.
1 gengam ikan bilis
1 biji cili merah di cincang kasar
5 biji cili api di cincang kasar
1 biji bawang besar di hiris kasar
1 sudu sos ikan
garam secukup rasa.
Cara-carannya:
1. Gaulkan terung bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng kan sehingga masak.
Ketepikan.
2. Goreng kan ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
3. Panaskan kuali bersama sedikit minyak masak.
4. Tumiskan bawang besar, cili merah dan cili api sehingga wangi.
5. Masukkan 1 sudu sos ikan dan gaul rata.
6. Masukkan terung yang telah di goreng tadi ke dalam kuali dan gaul rata.
7. Matikan api dapur, akhir sekali baru masukkan ikan bilis dan gaul rata.
8. Angkat segera dari kuali dan sedia untuk di hidang.
Arrrgghh!!!!! tak lengkap tanpa sembal gesek ikan bilis..... Ni yang salah satu menambahkan selera. Anak dara mori yang buat kan sambal gesek nie.... menjadi favourite dia sekarang. Dah rajin sekarang bila ke dapur....hehehe....sukanya mama...suka suka..... hehehe
Tahannya mata. Saya pukul 11 mlm dah tak larat angkat kelopak mata.... sedapnya.
ReplyDeletehai mori ni mcm gulai kunyit lengkuas ala kelantan la...cumer di kecuali serai jika suka di letakkan...hmm terangkat nampak ni..di sini laman tak mengancam sbb che abeku sakit....
ReplyDeletetumpang iklan yer.. :)
ReplyDelete"benda paling leceh nak dimasak. betul tak? hihiihih..en.suami kita suka makan, tapi nak masak..aadooii..leceh. jangan susah hati, aku ada berita baik untuk korung. dengan hanya RM10 korung dapat makan Sambal Goreng Ikan Bilis nie.. tak payah susah2..."
http://bebelancinta03.blogspot.com/2013/05/sambal-goreng-ikan-bilis.html