Pages

Tuesday, 16 October 2012

Mihun Goreng Lada Putih

Mihun goreng nie buat pagi semalam sebelum bergerak ke hospital untuk appointment medical followup untuk husben mori... hari yang di nanti-nantikan ...untuk buka simen kat kaki tu... perasaan lega...tak terkata... kata husben ...klu doctor tu kata dia mesti pakai untuk beberapa minggu lagi... dia akan paksa doctor tu bukak gak simen tu ..hehehe.. Alhamdullilah... semalam selamat dah bukak simen tu..tapi sebelum tu... ada appointment ngan Dr Haizal bahagian cardio dulu.... dan salah satu soalan yang di persoal kan....pada doctor tu... "doc... sampai bila saya harus makan ubat nie...?
dan doctor jawab.. sampai bila2....
berubah nya wajah suami mori....mendengar jawapan yang dia tak suka.... emmm lost in word...  
Jom layan resepi ini..kalau ikut resepi mihun goreng cam ni... rasanya doang panggil mihun goreng singapore.. tapi rasanya mihun goreng singapore..berbeza sikit kot...so mori panggil nie..mihun goreng lada putih.... sebab mori guna lada putih atau kita panggil lada sulah....jom layan resepi nya...mori memang hantu mihun... klu hidang mihun ngan nasi..mori akan cari mihun...tapi mesti ada cili kicap..baru kena... hehehehe
Masa layan makan mihun nie..cuaca mendung..hujan renyai2... kena ngan teh o panas... memang the best..

Resepi Mihun Goreng Lada Putih

Bahan-bahannya:
Mihun yang telah di celur sehingga lembut.

5 biji bawang putih yang di ketuk
1 biji bawang holland yang dibelah dua kemudian di hiris.
1 inci halia di potong seperti batang mancis
3 sudu makan isi ayam yang di potong kecil
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan lada putih @ lada sulah
1 sudu teh serbuk pati ayam.
10 biji cili api yang di belah serong.
1 biji cili merah yang di hiris serong
1/2 cawan air masak
1 biji telur
1 biji tomato di belah belah.
1 belah limau nipis
Garam secukup rasa

Sayur ni kita tengok lah apa yang ada ktia suka nak letak...
Mori letak brocoli, bunga kobis dan carrot.
Bawang goreng.
Daun sup yang di hiris untuk di tabur atas mihun

Cara-caranya:
Panaskan kuali dan tuang kan sedikit minyak masak.
Bila telah panas, tumiskan bawang putih sehingga naik wangi.
Masukkan bawang holand.
Masukkan isi ayam dan tumis sehingga masak.
Masukkan sos tiram, lada putih, serbuk pati ayam dan gaul rata.
Masukkan cili api dan cili merah.
Masukkan 1/2 cawan air masak.
Kosong kan bahagian tengah kuali dari bahan2 menumis tadi.
Pecah kan telur dan biar kan sebentar. 
Bila agak2 telur dah nak masak masukkan tomato, garam dan sayuran.
Kacau sebentar sehingga rata.  Masukkan garam dan juga perah kan limau nipis.
Masukkan mihun dan gaul rata.
Masukkan bawang goreng dan gaul rata.
Sedia untuk di hidang dengan daun sup.
Jangan lupa hirisan cili dan kicap... sedaaapp...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...