Dapat resepi ni dari blog SG. Tapi dia pon dapat dari somebody else. Ikut resepi senang nak buat..tapi bahan susah sikit nk cari seperti kicap cair. Watever... thxs so much for berkongsi resepi. Alhamdullilah... memang sedappp...
KUETIAW HAUFAN
Bahan A:
500 gm kuetiaw
3 sudu besar kicap campur
sedikit minyak untuk menumis
Bahan B:
3 cawan stok ayam - kalau tak ada air biasa pun boleh
Sayur sawi di basuh dan di potong2
12 ekor udang
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar kicap campur
2 biji telur
sedikit lada sulah
Cara memasak:
Panaskan, minyak, masukkan kuetiaw (kalau suka pedas masukkan cili padi yang di ketuk sekali) dan kacau, masukkan kicap campur dan kacau hingga kuetiaw kelihatan sebati @ garing sikit jika suka. Angkat dan letakkan dalam pinggan.
Masukkan stok ayam dalam periuk, apabila mendidih masukkan sedikit kiub ayam, udang dan sawi, apabila udang bertukar warna masukkan kicap campur (kalau rasa kurang masin bole di tambah lagi) kacau, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung (kalau suka kuah pekat boleh letak lebih) masukkan bancuhan tepung sedikit2 dan kacau untuk lihat kepekatan kuah, kacau lagi, apabila mendidih, pecahkan telur dan masukkan telur kedalam kuah tadi dan terus tutup api.
Kacau kuah tadi bentuk bulat dan tuang ke atas kuetiaw yang di goreng tadi. Tabur lada sulah di atasnya. Sedia di makan.
Resepi Kicap Campur
Bahan:
1 cawan kicap pekat.
1 cawan kicap cair
1 cawan sos ikan
1 cawan sos tiram
1/2 cawan gula
1/2 cawan garam ( klu dh guna kicap masin....kurang kan lah garam ni)
1/2 cawan gula nisan atau gula melaka.
Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan2 yang telah di sukat tadi ke dalam periuk. Sebatikan dulu kemudian baru di kacau atas api perlahan hingga sebati tanpa henti untuk mengelakkan kicap tu hangit. Bila dah tak dengar bunyi gula tu masa mengacau, bole di tutup api dan biarkan kicap tu sejuk baru boleh masukkan kicap campur tu dalam bekas dan disimpan dalam peti. Kicap campur ini sesuai untuk menggoreng mee, mihun, kuetiaw, hailam dan sedap untuk ayam masak kicap.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment