Pages

Friday, 11 November 2011

Mihun Goreng

Mihun goreng atau mihun sup, memang favorite.  Tapi kali nie nak masukkan entri mihun goreng. Mihun goreng ni untuk breakfast. Makan ngan cili api di hiris halus dan di tambah kicap cair sikit, lepas tu di perah asam limau.  Minum pulak ngan teh O. Memang membangkit kan selera. Nak bercerita dlm ni aje pon dah membuat rasa teringin. Kecur air liur.....hehehehe


Resepi Mihun Goreng

Bahan-bahan:

Sepeket mihun di celur ngan air panas dan di toskan . (Jangan terlalu lama di celur air panas, nanti hancur)
Udang hidup. (ikut suka banyak mana)
Sawi atau taugeh ( tapi kita guna sawi)
Daun kucai ( dipotong sepanjang seinci)
Cili kering yang telah di blend.
5 ulas bawang putih dan 1 biji bawang besar di blend.
1 sudu makan Sos tiram
1 sudu makan Sos cili
1 sudu makan Kicap Manis
1 sudu teh Minyak bijan (optional)
1 sudu teh Serbuk pati ayam.

Cara-cara:

Panaskan kuali, tuangkan minyak masak, goreng udang, setelah masak, asing kan dlm piring.
Tumis bawang yang telah di blend tadi.
Masukkan cili kering dalam 2 sudu makan.  Gaul rata sehingga cili masak.
Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis dan minyak bijan.
Masukkan secawan air dan biar mendidih.
Masukkan sawi dan mihun.  Tabur kan pati ayam dan garam. Gaul mihun sehingga rata dengan rencah tadi.
Masukkan daun kucai dan udang.  Gaul rata.
Sedia untuk di hidang kan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...